Citate care mi-au plăcut #1

Publicat de

Am obiceiul atunci când citesc, să-mi pun semne la pasajele care îmi plac sau pe care le găsesc reprezentative pentru cartea respectivă. În felul acesta, atunci când scriu despre romanul respectiv le găsesc repede. Mi se întâmplă însă, aproape întotdeauna, să am multe semne și să nu pot să le împărtășesc pe toate cu voi. Așa că m-am gândit că ar fi poate o idee bună să fac o rubrică de „Citate din cărţi”. Mai jos o să regăsiți câteva pasaje în ordine invers cronologică a lecturii nu în ordinea preferințelor (mi-ar fi extrem de greu să le aranjez altfel). 

Jumătate de lume – Joe Abercrombie

« Ce trebuie să știi despre vâslit este că stai cu spatele la direcția de înaintare. Privind întotdeauna spre trecut, niciodată înspre viitor. Întotdeauna văzand ce ai pierdut, niciodată ce ai de câștigat. »

 Climate – André Maurois

« Suntem aproape întotdeauna făuritorii propriei noastre nenorociri. »

 Prizonierul cerului – Carlos Ruiz Zafón

« A avut o sută de meserii și nici un prieten. A câștigat bani și i-a cheltuit. A citit cărți ce vorbeau despre o lume în care nu mai credea. A început să compună scrisori pe care n-a știut nicicând cum să le încheie. A trăit în pofida amintirilor și remușcărilor. De nenumărate ori, a înaintat pe câte un pod sau a dat să coboare într-o râpă și a privit cu seninătate în abis. Dar, de fiecare dată i-a revenit, în ultimul moment, amintirea promisiunii pe care o făcuse și a privirii pe care i-o aruncase prizonierul cerului. »

 Jocul îngerului – Carlos Ruiz Zafón

« Totul este o poveste, domnule Martin. Ceea ce credem, ceea ce cunoaștem, ceea ce ne amintim și chiar ceea ce visăm. Totul e o poveste, o narațiune, o succesiune de întâmplări și personaje care comunică un conținut emoțional. Un act de credința este  un act de acceptare, și anume de acceptare a unei povești care ni se istorisește. Noi acceptăm ca fiind adevărat doar ceea ce poate fi povestit. »

 Copiii minții – Orson Scott Card

«- Văzând ceea ce fac, descopăr ce vreau cu adevărat, a spus Ender. Așa procedăm toți, dacă suntem cinstiți cu noi înșine. Avem sentimente, luăm decizii, dar, în ultimă instanță, ne reconsiderăm viața și constatăm cât de mult ne-am ignorat uneori sentimentele, în vreme ce majoritatea deciziilor noastre au fost de fapt raționamente, deoarece noi hotărâsem deja în adâncul sufletului, chiar înainte de a o recunoaște în mod conștient. »

 Sfârșitul singurătății – Benedict Wells

 «Nu ești vinovat c-ai avut copilăria pe care ai avut-o și nici pentru moartea părinților noștri. Dar ești responsabil pentru efectul pe care-l au chestiile astea asupra ta. Numai tu ești responsabil pentru tine și viața ta. Și dacă faci ce-ai făcut și până acum, o să primești doar ce-ai primit și până acum. »

 Xenocid – Orson Scott Card

 «-Așadar, acum începe măcelul.

-E amuzant că ai tăi l-au început, nu oamenii.

-Tot așa l-au început și ai tăi, când v-ați luptat cu oamenii.

– Noi l-am început, dar ei l-au sfârșit.

-Cum or fi reușind oamenii să înceapă de fiecare dată cu atâta nevinovăție și să sfârșească mereu cu mâinile mânjite de sânge ? »

Pe plaja Chesil – Ian McEwan

« Si ce îi oprea? Personalitățile lor, trecutul, ignoranța și temerile, timiditatea, o sensibilitate excesivă, lipsa siguranței, a experienței sau a dezinvolturii, rămășițele unor scrupule religioasă, englezismul din ei, clasa socială, istoria însăși? Poate nimic atât de important. »

Vorbitor în numele morților – Orson Scott Card

« Instantaneu, reuși să întrezărească puterea mărturisirii. Nu avea nicio legătură cu spovedania, penitența sau cu iertarea pe care o ofereau preoții. Era ceva cu totul diferit. Vorbise despre sine și apoi înțelese că acum nu mai era aceiași persoană. »

Fata din Brooklin – Guillaume Musso

« Să ai un copil te obligă să te lepezi de un trecut prea greu, singura condiție ca să poți merge mai departe. Să ai un copil face ca viitorul lui să devină mult mai important decât trecutul tău. Să ai un copil înseamnă să fii sigur că trecutul nu va învinge niciodată viitorul. »

Agnes Grey – Anne Brontë

« Nu pot concepe o situație mai istovitoare decât aceea în care, indiferent cât de asiduu ți-ai dori succesul, oricât de mult ai trudi să-ți faci datoria, eforturile îți sunt sabotate și zădărnicite de cei din subordinea ta, dar și cenzurate pe nedrept și judecate greșit de superiorii tăi. »

Cum vi se pare ideea mea ? V-au plăcut citatele ? Care v-a plăcut cel mai mult?

8 comentarii

  1. Mi-a plăcut mult cel din Jocul îngerului. Toate-mi plac, dar dacă e să aleg… ăla e.
    Îmi place mult ideea ta, mi-ar plăcea chiar să fie o rubrică săptămânală aşa. Ah, vezi că e un joc, la Zina îl găseşti, parcă. Cu citate favorite, săptămânal se adună oameni faini şi scriu citate faine, în cazul în care vrei să te alături lor. 😉

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s