Sigma Force Book review James Rollins

Virusul lui Iuda (La Malédiction de Marco Polo)

Publicat de

Cu toate că în ultimă perioadă am păstrat ritmul de lectură, am rămas mult în urmă cu recomandările. Așa cum știți, nu sunt la prima întâlnire cu James Rollins și cu echipa Sigma, despre celelalte aventuri ale echipei Sigma am scris aici și aici. Autorul a fost tradus și la noi la editura Rao, motiv pentru care am pus și titlul în română ca să găsiţi romanul mai repede (titlu de altfel foarte diferit de cel utilizat pentru varianta în limba franceză).

De această dată, echipa Sigma trebuie să dezlege o dublă enigmă : adevărul despre dispariția însoțitorilor lui Marco Polo la întoarcerea acestuia din periplurile sale din Asia îndepărtată și un virus misterios care se răspândeşte pe o insulă din Oceanul Indian. Atât echipa noastră cât și dușmanii lor sunt antrenați într-o cursă contra-cronometru. Bineînțeles că motivele sunt total diferite, dar dacă virusului scapă de sub control, amandouă taberele au de pierdut. Cine reușește să găsească leacul pentru misteriosul virus, poate domina lumea… 

« Une bouillie de cadavres recouvrait toute la baie occidentale de l’île Christmas, comme si l’enfer lui-même avait débordé des profondeurs pour venir se répandre ici. Des empilements de carcasses de poissons marquaient la ligne de marée de la nuit précédente. Des tas plus imposants de requins, de dauphins, de tortues, auxquels s’ajoutait même une baleine naine, jonchaient la plage. »

Traducerea mea :

« O mare de cadavre acoperea întreg golful de vest al Insulei Crăciunului, de parcă iadul însuși s-ar fi revărsat din adâncuri pentru a veni și a se răspândi aici. Mormane de pești morți marcau mareele din noaptea precedentă. Nenumărați rechini, delfini, broaște țestoase, chiar și o balenă pitică, împânzeau plaja. »

La începutul romanului suntem teleportati în trecut și aflăm că, în drumul său spre Italia, Marco Polo face o oprire în Oceanul Indian. Ce va găsi acolo nu vom ști decât la sfârșitul lecturii, aflăm însă că a fost o experiență groaznică despre care toți supraviețuitorii au jurat să păstreze secretul până la moarte. Marco Polo, considerând că este un secret mult prea mare pentru a fi pierdut în eternitate, a presărat indicii în toată lumea pentru rezolvarea enigmei.

Revenind în zilele noastre, echipa Sigma Force se va împărți în două: pe de-o parte Monk și Lisa se vor duce să investigheze ce se întâmplă cu virusul în insula Crăciunului din Oceanul Indian și pe cealaltă parte Gray Pierce va merge pe urmele lui Marco Polo. Lisa și Monk vor descoperi că acest virus misterios transformă bacteriile cu care organismul nostru trăiește în simbioză în infecție care atacă organele interne, șansele de supraviețuire fiind minime. Locuitorii insulei Crăciunului au fost evacuați pe o navă de croazieră pentru a fi tratați, dar pe măsură ce infecția avansează se modifică și comportamentul pacienților, aceștia devenind violenţi.

« Après sa dissipation, des effets secondaires étaient apparus : grippes, fièvres brulantes, méningites, pertes de la vision. La rapidité de la propagation était inquiétante. On avait dû transformer tout un pont du navire, le troisième, en zone de quarantaine.

Que faisait-elle ici ?

Quand ils avaient appris l’existence de cette crise sanitaire, elle avait insisté auprès de Painter pour être envoyée sur place. Après ses études de médecine, elle s’était spécialisée en psychologie. Plus décisif encore, elle possédait une importante expérience de terrain, ayant passé la moitié de la dernière décennie à bord d’un navire de sauvetage, le Deep Fathom, à effectuer des recherches. »

Traducerea mea :

« După disipare au apărut reacții adverse: gripa, febra ridicată, meningită, pierderea vederii. Viteza de răspândire era îngrijorătoare. A trebuit să transforme o punte a navei într-o zonă de carantină.

Ce căuta ea aici?

Când au aflat de această criză sanitară, ea a insistat la Painter să fie trimisă acolo. După ce a studiat medicina, s-a specializat în psihologie. Cel mai important lucru era că ea avea o vastă experiență pe teren, mai ales după ce a petrecut jumătate din ultimul deceniu la bordul navei de salvare, Deep Fathom, efectuând cercetări. »

În același timp, în celălalt capăt al lumii, Gray se aliază cu Seichan, o veche adversară, și cu Monseniorul Vigor Verona, pentru a desluşi misterul lăsat pentru posteritate de Marco Polo și de însoțitorii acestuia. Monseniorul găsește în arhivele Vaticanului primul indiciu de unde începe de fapt cursa pentru rezolvarea misterului. Așa cum probabil intuiți, cele două echipe ale Sigma Force anchetează aspecte diferite ale aceleiași probleme. Cum ne-au obișnuit, eroii noștri se vor regăsi în situații periculoase, gloanțele le vor „zbura pe la urechi”, se vor lupta pe viață și pe moarte.

Rollins ne conduce într-o călătorie plină de suspans, pe alocuri terifiantă, care ține cititorul cu sufletul la gură. Totul sună coerent și realist, autorul presară aspecte științifice pe care le explică pe înțelesul tuturor pe care le amestecă în acțiune. Vom avea parte de un pic de Indiana Jones, un pic de James Bond și aș zice și un pic de Robert Langdon laolaltă.

Romanul are toate elementele necesare pentru a ține cititorul de-a dreptul captiv în poveste, avem acțiune, avem suspans, avem date și personaje istorice, mister și bineînțeles, știință. Rollins și-a documentat temeinic povestea atât partea istorică (unde și-a permis anumite libertăți) cât și partea științifică. Dacă ar fi ecranizat, romanul ar fi un adevărat thriller hollywoodian, cu buget mare, cu cascadorii care sfidează imposibilul, cu multe, multe răsturnări de situație. Aș mai adăuga pe lângă toate acestea că îi vom urmări pe eroii noștri din Statele Unite până în Turcia, zburând prin Golful Persic pentru a ajunge în Cambogia. Puzzle-ul va fi rezolvat la sfârșit…

Romanul poate fi considerat pe alocuri exagerat, cu eroi care supraviețuiesc unor situații greu de imaginat, însă mie mi-a plăcut. Am întors paginile, am petrecut ore în compania protagoniștilor fără să mă plictisesc, fără să am tendința de a lăsa cartea din mână. Mi-a oferit o « evadare » binevenită, ca un film pe care l-am vizionat în mintea mea fără să plec de pe canapea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s