Map of Bones James Rollins Book review

Ordinul Dragonului (L’Ordre du Dragon)

Publicat de

Sunt la prima întâlnire cu autorul James Rollins, pe care l-am descoperit dintr-o întâmplare, anul trecut, într-o excursie în Franța. Ne-am oprit într-o benzinărie căutând ceva dulce, am cumpărat o carte și, bineînţeles, am uitat de dulciuri. Cum să nu mă atragă un mister legat de istorie, religie, societăți secrete și comori ?

M-am trezit încă de la începutul lecturii, în mijlocul unei povești de genul Indiana Jones, Tomb Raider sau Dan Brown, fără nici un fel de respiro în acțiune. Dar să o luăm de la început:

În timpul unei celebrări religioase la catedrala din Köln, niște presupuși teroriști îmbrăcați în călugări omoară toți participanții, pe unii îi împușcă, alții mor într-un mod misterios, dar în chinuri groaznice. Teroriștii fură din biserică moaștele presupuse a fi ale celor trei magi care s-au închinat în fața pruncului Isus. În tot acest masacru, există un singur supraviețuitor.

« Et même si la cathédrale avait été construite pour abriter ces ossements, même si d’innombrable rois s’étaient agenouilles devant eux, même si la messe d’aujourd’hui avait été célébrée en honneur des Rois mages, une question ne cessait de hantait Jason.

Pourquoi ? »

Traducerea mea:

« Cu toate că biserica fusese construită pentru a adăposti aceste moaște, cu toate că nenumărați regi ingenucheasera în fața lor, cu toate că slujba de astăzi era celebrată în onoarea Magilor, pe Jason îl bântuia o singură întrebare.

De ce ? »

Pentru a investiga ce s-a întâmplat cu adevărat, Vaticanul face apel la o echipă de soldați americani, denumită Sigma Force, care să-i asiste pe Monseniorul Vigor Verona și pe nepoata acestuia, Rachel Verona, locotenent de politie. Sigma Force este o echipă formată din membri cu diverse aptitudini, pe de o parte sunt soldați, antrenați pentru a face față situațiilor de luptă, pe de altă parte au cunoştinţe în diverse domenii, care-i ajută în cercetările speciale pe care le fac.

« Une grande lettre grecque était imprimée sur l’enveloppe de papier kraft.

Σ

En mathématique, cette lettre, sigma, représentait la « somme de toutes les parties », l’unification d’éléments disperses dans un ensemble. Elle était aussi l’emblème de l’organisation que dirigeait Painter : Sigma Force. »

Traducerea mea:

« O literă grecească mare era imprimată pe plicul din hârtie kraft.

Σ

În matematică, această literă, reprezintă “suma tuturor părților”, uniunea unor elemente diferite într-un tot. Era și sigla organizației pe care o conducea Painter: Sigma Force. »

Această echipă pluri disciplinară este pe urmele presupușilor teroriști, dar mereu cu un pas în urma lor, frustrant atât pentru ei, cât și pentru cititor. Vor călători pe mai multe continente, vor dezlega mistere în genul celui al Sfinxului din Antichitate, vor studia documente vechi, se vor lupta. Vor face tot ce le stă în putință pentru a dezlega misterul moaștelor furate ale celor trei magi și pentru a-i prinde pe răufăcători. Ca în orice poveste care se respectă, vom afla despre teorii antice, fenomene religioase, secte, istorie și revelații mai puțin cunoscute. Detaliile științifice sunt prezentate într-un mod credibil, coerent. Autorul va presăra și elemente biblice pentru a da substanță poveștii.

Dacă vorbim despre suspans, vorbim și despre răsturnări de situație, unele previzibile, altele nu, vom avea parte și de trădători, unii la care nu m-aș fi așteptat niciodată, protagoniștii noștri vor lua și decizii mai mult sau mai puțin stupide, ceea ce face sa crească intriga şi suspansul.

Vor descoperi într-un final cine este adevratul adversar, o societate secretă antică, denumită Ordinul Dragonului, infiltrată în cele mai înalte instituții, un adversar redutabil, dar nu infailibil. Ordinul Dragonului nu se dă în lături de la tortură, viol, crimă, fără remușcare, fără scrupul, cu un singur obiectiv în minte : să obțină puterea, supremația.

« -L’Ordre du Dragon est encore actif de nos jours. Sa souveraineté est même reconnue par l’Union européenne, un peu à la manière des Chevalier de Malte qui détiennent un statut d’observateurs au Nations unies. L’Ordre du Dragon entretient, ou a entretenu, des liens discrets avec le Conseil européen des Prince, les chevaliers Templiers et les Rosicruciens. Il a aussi ouvertement admis compter des membres au sein de l’Eglise catholique. Ici même au Vatican »

Traducerea mea:

« Ordinul Dragonului este activ și în zilele noastre. Suveranitatea sa este recunoscută chiar și de  Uniunea Europeană, oarecum în maniera Cavalerilor din Malta care dețin statutul de observator la Națiunile Unite. Ordinul Dragonului întreține sau a întreținut legături discrete cu Consiliul European al Prinților, Cavalerii Templieri și Roscrucienii. A recunoscut, de asemenea, că are membri în Biserica Catolică. Chiar aici, la Vatican.»

Brutalitatea și violența sunt omniprezente în această luptă între bine și rău, iar crimele sângeroase și crude din catedrala din Köln sunt numai începutul. Trădarea este un mijloc pentru a obține dominația lumii. Abia la sfârșit, am realizat cât de întinsă era trădarea și cât de numeroși erau trădătorii.

Între cele două tabere opuse, se află un agent dublu, o tânără asiatică, care joacă de multe ori rolul de femeie fatală și la propriu și la figurat, care aduce pe tabla de șah un al treilea jucător, care, cel puțin în acest volum, va rămâne în umbră.

Personajele din tabăra « băieților buni » sunt carismatice, atașante, puternice, dar fără să fie atotputernice sau atotștiutoare, au nevoie în permanență de ajutorul celorlalti membri ai echipei. Echipa Sigma Force este însă destul de banală, este compusă dintr-un lider curajos, o femeie misterioasă, un tocilar, un director care n-a mai fost demult pe teren și și-a pierdut antrenementul.

« -Toujours aussi pragmatique, Kat. Mais vous plus que quiconque, devriez savoir qu’une vie est moins importante que la cause que l’on sert. Nous souffrons tous d’une maladie fatale : il nous est impossible d’échapper à la mort. Si nos bonnes actions de notre vivant célèbrent notre passage sur cette terre, il en va de même avec nos morts. Il faut honorer ceux qui offrent leur vie en sacrifice. »

Traducerea mea:

«-Întotdeauna pragmatică, Kat. Dar tu, mai mult decât oricine, ar trebui să știi că o viată este mai puțin importantă decât cauza pe care o slujește. Cu toții suferim de o boală fatală: nu putem scăpa de moarte. Dacă faptele noastre bune în timpul vieții noastre sărbătoresc trecerea noastră pe acest pămant, la fel este și cu morții noștri. Trebuie să-i onorăm pe cei care își oferă viața drept sacrificiu. »

De cealaltă parte a baricadei, adversarii lor sunt la polul opus, descriși de autor în «culori» extrem de întunecate, toți par că și-au pierdut (dacă au avut vreodată) umanitatea, au un sadism ieșit din comun, care se reflectă în acțiunile lor, promisiunile sau acordurile pe care le fac sunt făcute numai pentru a fi încălcate.

Scriitura este ușoară, simplă, cursivă, vizuală. Povestea este captivantă, ca să nu spun extrem de adictivă. Este un roman pe care l-am lăsat cu greu din mână, paginile se întorc una după cealaltă, acțiunea se desfășoară într-un ritm alert, suspansul este prezent pe tot parcursul lecturii.

Mi-a plăcut romanul, antrenant, ca într-un film de acțiune american, fără prea multe pretenții sau subtilități. Este o lectură ușoară, rapidă, de savurat într-o pauză între două romane complexe.

6 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s