James Rollins Book review Sigma force Black Order

La Bible de Darwin (Ordinul negru)

Publicat de

Anul trecut îl descopeream total întâmplător pe James Rollins prin intermediul romanului L’Ordre du Dragon (despre care am scris aici). M-a atras prin îmbinarea a doua laturi: o latură științifică, de cercetare și/sau progres tehnologic și o altă latură de acțiune plină cu răsturnări de situații, care ține cititorul cu sufletul la gură. Poate părea încărcat, dar mie îmi place genul acesta de cărți care nu mă lasă să-mi trag sufletul de la un capitol la altul.

Așa cum vă spuneam și în prezentarea primului volum citit, Sigma Force este o echipă pluridisciplinară care investighează cazuri din cele mai diverse care ar putea pune în pericol umanitatea.

« Gray avait traversé un autre pont. Il s’arrêta de nouveau. Dix jours plus tôt, une base de données de la National Security Agency avait signalé une série de ventes aux enchères au le marché noir, mettant en circulation des documents historiques ayant appartenu à des scientifiques de l’ère victorienne. Quelqu’un rassemblait des manuscrits, des transcriptions, des pièces juridiques, des lettres et des journaux de cette époque, des documents dont on avait du mal à connaître les origines. Dans des circonstances normales, cette affaire n’aurait guere éveillé la curiosité de Sigma, qui se concentrait sur les problèmes de sécurité globale, mais la NSA avait établi un lien entre plusieurs de ces ventes et des factions d’organisation terroristes. »

Traducerea mea :

« Gray a traversat un alt pod. Se opri din nou. Cu zece zile mai devreme, o bază de date a Agenției Naționale de Securitate raportase o serie de licitații pe piața neagră, care punea în circulație documente istorice care aparținuseră unor oameni de știință din epoca victoriană. Cineva reunea manuscrise, transcrieri, documente, scrisori și jurnale din această perioadă, documente a căror origine era necunoscută. În circumstanțe normale, acest caz n-ar fi trezit interesul echipei Sigma, care se concentrează în mod normal pe probleme de securitate globală, dar NSA a legat mai multe dintre aceste vânzări de organizații teroriste. »

Îi regăsim pe eroii din prima parte la fel de carismatici, ambițioși, curioși și perseverenți, la care se adaugă un personaj nou. Fiona este o tânără cu aptitudini, să le zicem, speciale, ceea ce am putea numi defecte se transformă în calități fără de care eroii noștri ar fi fost pierduți sau învinși.

Acțiunea se petrece pe trei continente, din Europa, prin Asia în Himalaya până în savana din Africa de Sud. Autorul ne aduce în prim plan, cercetări pe cât de speciale pe atât de monstruase întreprinse în timpul naziștilor și continuate până in zilele noastre având la bază dorința de a crea o rasă pură, care să poată fi folosită ca și armă. Am primit vrând-nevrând informații despre fizică cuantică , genetică, evoluție (că doar vorbim despre Darwin) în care, recunosc că m-am cam încurcat, nefiind o specialistă în domeniu. Cu toate acestea mi s-a părut de-a dreptul fascinant și interesant. Autorul are un mod special de a explica lucrurile pe înțelesul tuturor.

« Gray avait passé quatre mois à étudier avec Ang Gelu au Népal. En fait, il lui devait d’être devenu un élément si particulier pour lui au sein de Sigma. Comme tous les autres agents, Gray avait reçu une formation scientifique accélérée en biologie et en physique, mais le moine lui avait dispensé un autre enseignement, complémentaire. Il lui avait appris à découvrir l’équilibre entre toutes choses. L’harmonie des contraires. Yin et yang taoïstes. Le un et le zéro. »

Traducerea mea :

« Gray a petrecut patru luni studiind cu Ang Gelu în Nepal. De fapt, îi datora faptul că devenise o parte atât de specială a echipei Sigma. La fel ca toți ceilalți agenți, Gray primise o pregătire științifică accelerată, în biologie și fizică, dar călugărul îi oferise o altă educație, complementară. Il învățase să descopere echilibrul dintre toate lucrurile. Armonia contrariilor. Yin și yang-ul taoist. Unu și zero. »

Directorul Painter Crowe își reia activitatea de teren un pic forțat de împrejurări ajungând în Himalaya pentru a cerceta un fenomen ciudat provocat de un grup de cercetători cu rădăcini adânci în timpul celui de-al treilea Reich. Izolat, din cauza condițiilor climatice, va trebui să se descurce singur, să improvizeze și să se alieze cu cei care, cel puțin la început, par mai mult dușmani decât aliați. Povestea din spatele acestui fenomen este de-a dreptul întunecată , și cu cat intrăm mai mult în intrigă cu atât pare mai înspăimântătoare.

În același timp, în celălalt capăt al lumii, colegul lui Crowe, Gray Pierce cercetează în Copenhaga, licitația de manuscrise și cărți speciale, printre care și o biblie despre care se presupunea că ar fi fost a lui Darwin. Nu mi-aș fi imaginat niciodată că o licitație poate fi atât de periculoasă…

Cele două anchete sunt bineînțeles conectate într-un mod neașteptat, reunindu-i pe eroii noștri în savana Africii de Sud unde lucrurile se complică și mai mult. Aici îl vom descoperi pe adevăratul inamic împotriva căruia se luptă echipa Sigma Force. Autorul nu se mulțumește doar cu timpul prezent, ci ne va trimite într-un flash-back în trecut pentru a înțelege mai bine cum și de la ce a pornit cercetarea științifică.

Romanul este coerent, închegat, plin de suspans, plin de acțiune și de răsturnări de situație. Ritmul este susținut, alert și constant, nu m-a lăsat nici să respir. Capitole sunt scurte cu treceri dintr-o locație în alta, de la un personaj la altul, pentru a-i reuni într-un mod surprinzător. Adversarii echipei Sigma Force sunt redutabili, plin de resurse și fără scrupule, n-am putut decât să-i detest de când mi i-a prezentat autorul.

« En tant que Sonnenkonig, l’un des derniers encore vivant, c’était son devoir. L’Ordre des Chevaliers du Soleil déclinait – ils étaient de moins en moins nombreux, de plus en plus faibles, mais toujours aussi redoutés et embarrassants. Bientôt le dernier d’entre eux disparaîtrait.

Et c’était tout aussi bien.

Mais sa mission n’était pas encore terminée. »

Traducerea mea :

« În calitate de Sonnenkonig, unul dintre ultimii încă în viață, era de datoria lui. Ordinul Cavalerilor Soarelui apunea– erau din ce în ce mai puțini, din ce în ce mai slabi, dar totuși înfricoșători și stânjenitori. În curând va dispărea și ultimul dintre ei.

Și era ok.

Dar misiunea lui nu era încă terminată. »

Un punct forte al romanului mi s-a părut abordarea aproape pe înțelesul meu al tuturor detaliilor științifice, am înțeles lucruri peste mecanismul cuantic și despre genetică. Autorul ne explică la sfârșit și care sunt informațiile reale și care sunt ficțiune.

A fost o lectură cu adevărat interesantă și fascinantă, văd acțiunea transformată într-un film de succes în care spectatorul așteaptă cu sufletul la gură sfârșitul și speră să aibă un final fericit.

Cele două romane pot fi citite independent, am aflat ulterior că mai există un volum înaintea acestor două, pe care însă nu l-am citit, dar nici nu am simțit, în timpul lecturii, că ar fi informații care-mi lipsesc.

Mi-a plăcut și această parte, mi se pare o lectură potrivită pentru o vacanță pe plajă în sunetul liniștitor al valurilor. Rollins a reușit să mă introducă total în atmosferă și m-a ținut « prizonieră » până la ultima pagină.  

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s