The Insurection trilogy book review Robyn Young

Regatul

Publicat de

“Regatul” încheie trilogia “Rebeliunea” de Robyn Young, o trilogie atent documentată (despre primele două volume am scris aici și aici), pasionant de intensă, care ni-l aduce în prim plan pe Robert Bruce. Suntem în anul 1306, Robert a fost încoronat rege al Scoţiei, ceilalți pretendenți la tron sunt fie morți, fie în exil, cu toate acestea nu poate guverna în liniște. Regele Edward I al Angliei, trădat de Robert, nu dorește să renunțe la visul său de a uni cele două regate și îl trimite pe Aymer Valence, văr și om de încredere, în nord să-l distrugă o dată pentru totdeauna pe noul rege încoronat.

Vor urma opt ani sângeroși, în care nenumărate vieți se vor pierde de ambele părți, în care Robert va fi obligat să fugă învins fiind la Methven. Își va găsi aliați acolo unde se așteptă cel mai puţin, însă va pierde tot ce este important pentru el, ceea ce în final, îl va transforma într-un adevărat rege. În toată această perioadă se vor lupta, conflictul va fi violent, crud – asedii, raiduri, bătălii, parcă fără sfârșit. Unii dintre aliații lui vor fi executați, alții torturați, alții închiși în închisori sau în cuști precum animalele, Edward I nu mai arată nici milă, nici respect pentru rang sau vârstă, nici compasiune. În tot acest război, nu există câștigători sau învinși, toți pierd la final…

« -De când a murit regele Alexander mi s-a tot spus că familia mea era moștenitoarea de drept a tronului. În mintea mea cred că a fost dintotdeauna al meu. După ce m-am alăturat rebeliunii lui Wallace și am văzut ce rău făcea regatului nostru Edward și oamenii lui, am vrut să-i opresc, să li-l smulg din gheare.

-Și acum ?

-Nu mai sunt așa sigur că-l vreau, zise el încât. Coroana asta m-a costat tot ce aveam.

Affraig încuviință cu ochi severi și strălucitori.

-Acum poți începe, murmură ea. Acum poți fi regele pe care eu și bunicul tău l-am văzut în tine cu ani în urmă.

-Nu înțeleg.

-În toți anii cât a durat războiul asta, oamenii tăi și-au pierdut casele și mijloacele de trai, fiii și fiicele. Acum înțelegi ce simt, Maiestate ?

El nu zise nimic, dar ea știa deja răspunsul. »

Înafară de înfruntarea între cei doi, Robert și Edward, acesta din urmă trebuie să facă faţă și războiului civil din Scoţia. Oponenții săi nu-i recunosc dreptul la tron și nici încoronarea, astfel drumul către tron este și mai greu și presărat de nenumărate obstacole. Provocarea lui Robert este să-și țină oamenii împreună, chiar și când cel mai ușor ar fi renunțe, trebuie să le insufle puterea de a continua lupta pentru binele Scoţiei împreună cu aliații săi sunt mercenari nemiloși.

Robert Bruce este schimbat, mai matur, mai atent la oamenii săi, mai responsabil, rezultat al trădărilor și pierderilor suferite. Are în faţă un destin, prezis de vrăjitoarea Affraig, destin pe care alege să-l urmeze cu orice sacrificiu. Alexander Seton, prieten din copilărie a lui Robert va lua decizii importante, care îi vor schimba viața, între familie, patrie și rege este întotdeauna greu de ales. Ce va alege rămâne să descoperiți voi. Este însă un personaj interesant, între multitudinea de personaje secundare din roman. Humphrey de Bohun este un alt personaj pe care l-am apreciat, și el mistuit de îndoieli, cu loialitatea oscilând între prietenie, dragoste, răzbunare și patrie.

Edward II îi succede regelui Edward I, acesta fiind răpus după o lungă agonie de boală. Acesta nu este nici pe departe un demn moștenitor al inamicului jurat al lui Robert, fiind preocupat de cu totul alte lucruri, ușor de influențat și manipulat de anturaj, Scoţia devine ultima sa grijă.

« Moartea regelui Edward cu un an în urmă declanșase o schimbare în Robert. Vreme îndelungată, războiul lui fusese împotriva acestui bărbat. Toată ura, furia și mania lui fuseseră îndreptate asupra acestui rege fără scrupule, care îi luase atât de multe. Crezuse că, pentru a i se împotrivi, trebuie să devină ca el, dar acum Edward nu mai era, însăși faţa acestui război se schimbase și Robert își dădea seama că nu voia să rămână același. Știa prea bine ce însemnă să pierzi ce-ți era drag și nu voia să le provoace și altora aceeași durere. Amărăciunea acestui război civil, contrastând cu devotamentul pe care-l descoperise printre susținătorii săi, îi arătase că nu voia să fie un tiran domnind cu pumn de fier. Nu voia să-și înalțe tronul pe craniile dușmanilor. Voia ca oamenii să îngenuncheze dinaintea lui de bunăvoie, cinstindu-l și respectându-l. »

Personajele feminine sunt puternice, în fiecare dintre volume găsim o protagonistă care iese în evidență. Elizabeth, soția lui Robert, este una dintre ele, un personaj fascinant și tragic în același timp, aș fi vrut să petrec mai multe pagini alături de ea. Nu pot să nu o menționez pe Christiana, cea care de-a lungul acestui volum îi va insufla lui Robert putere și ambiție și care-l va ajută să se regăsească atunci când speranța dispăruse.

Singurul lucru care mi-a lipsit un pic a fost un pic de romance. Mi-aș fi dorit să descopăr acest aspect din viața personajelor, cumva neglijat din cauza conflictul în care se aflau viața personală a trecut pe planul secund, parcă nu-și ar fi avut locul între atâtea bătălii.

Trilogia este extrem de bine scrisă, dă viață personajelor, scenele sunt vizuale, vii (îmi vine să spun), auzim personajele înfruntându-se în luptă, simțim mirosul de ars al rugurilor, parcă vedem rănile din luptă, vedem scânteile săbiilor. Parcă istoria nu a fost niciodată atât de captivantă, de pasionantă. Cu toate cele peste 600 de pagini, motivația de a continua lectura nu scade, ba chiar dimpotrivă.

Pe lângă conflictul propriu zis, descoperim ceva mai profund, relațiile dintre acești oameni remarcabili, până la urmă totul se reduce la ei, la ceea ce-și doresc, la ceea ce cred că este corect și drept și la ceea ce sunt pregătiți să sacrifice. Nu aș încadra aceasta serie numai în categoria roman istoric, mi se pare și o frumoasă lecție de viață, i-am urmat pe protagoniști în călătoria lor spre libertate, i-am văzut sacrificându-se pentru tară, pentru familie, pentru prietenie.

Seria este documentată istoric, autoarea își permite anumite “libertăți” despre care ne relatează la sfârșitul romanului. Nu pot spune că eram familiarizată cu această epocă, dar pot spune că mi-a trezit interesul și că voi mai caută romane despre această perioadă. Mi-a plăcut și recomand cu drag seria tuturor iubitorilor de romane istorice și nu numai !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s