Jo Nesbo Cockroaches Book review

Cărăbuşii

Publicat de

Mai devreme sau mai tărziu, fară premeditare, mă întorc la romane polițiste scrise de autori nordici, care au un stil special, diferit. Jo Nesbø este unul dintre ei, autor pe care l-am descoperit întâmplător, acum ceva vreme, într-o lipsă de inspirație (am mai scris despre seria Harry Hole aici și aici). Harry nu este un protagonist tipic, ba chiar dimpotrivă, este bântuit de demonii trecutului, obsedat și marcat de violul surorii sale, își îneacă amarul în sticla cu băutură.

La aproape un an de la ancheta purtată de Harry Hole în Australia, acesta este solicitat pentru un caz în altă parte a lumii, de această dată, în Thailanda. O țară exotică (despre care știu foarte puține), cu oameni, obiceiuri și tradiții diferite, dar și cu o criminalitate specifică. Victima este Atle Molnes, ambasadorul Norvegiei la Bangkok, găsit înjunghiat în spate cu un cuțit deosebit, într-un motel unde camerele se închiriază cu ora și, ca și când nu ar fi destul, sunt descoperite și niste fotografii compromițătoare cu minori.

« Deschisese plicul de la Comunicare și pe pagina decodată a criptofaxului ce purta ștampila STRICT SECRET dăduse peste un mesaj care-l făcuse să verse cafea peste notițele răspândite pe birou. Scurtul text lăsa mult spațiu pentru imaginație, însă esență era asta : ambasadorul Norvegiei în Thailanda, Atle Molnes, fusese găsit cu un cuțit în spinare într-o cameră a unui bordel din Bangkok.

Torhus citi iarăși textul, apoi îl lăsă pe masă.

Atle Molnes, fost politician creștin-democrat, fost președinte al Comitetului Financiar, devenise pur și simplu un fost. Un lucru atât de greu de crezut, încât se simți silit să arunce o privire către Hotelul Aker ca să se asigure că nu se pitula nimeni pe după perdele. Și totuși scrisoarea venise de la ambasada Norvegiei din Bangkok. »

Autoritățile norvegiene vor să “rezolve” cât mai repede acest caz, fără publicitate și fără prea multe detalii care să apară în presă. Harry, detectivul nostru, destul de asemănător cu un elefant într-un magazin de porțelanuri, acceptă provocarea cu condiția să fie pus la curent cu absolut toate detaliile. Bineînțeles… toate detaliile… Vorbim despre diplomați şi politicieni, pentru care sintagma « să nu i se ascundă nimic » are un cu totul alt înțeles, ceea ce este practic imposibil.

Harry realizează că i se ascund în mod voit și deliberat informații, informații pe care oricum le află dar, care nu fac decât să contribuie la frustrarea detectivului nostru. Reacțiile sale nu sunt dintre cele mai diplomate, așa cum probabil vă puteți imagina. Cu toate obstacolele din partea autorităților norvegiene și nu numai, Harry pornește pe urma indiciilor, sunt multe piste și, bineînțeles, majoritatea sunt false, implicit suspecții sunt numeroși.

« -Știi tot ce ai nevoie să știi. Altceva nu mai este. Așa-i de greu să pricepi ? mârâi Torhus. Ce încerci tu să obții, Hole, până la urmă ? Te credeam la fel de dornic ca noi să pui cruce afacerii ăsteia.

-Sunt polițist și încerc să-mi fac treaba, Torhus.

Torhus hohoti scurt.

-Îmi dau lacrimile, Hole, nu alta. Însă ține minte… știu vreo două lucruri despre tine, așa că nu mă las dus de numărul tău cu sunt-doar-un-polițist-cinstit.

Harry tuși în receptor și auzi ecoul întorcându-se, ca niște împușcături înfundate.

Mormăi ceva.

-Ce spui ?

-Spun că legătură este foarte proastă. Mai gândește-te, Torhus, și sună-mă iarăși când ai ceva să-mi spui. »

Pe parcursul anchetei, Harry descoperă o comunitate norvegiană bine implantată în Thailanda, de la magnați imobiliari, oameni de afaceri, diplomați, agenți secreți și tot atâția suspecți. Mai întăi, Hilde soția ambasadorului care-și îneacă amarul în alcool și Runa, fiica ei adolescentă. Apoi îl mai regăsim pe Jens Brekke, un personaj interesant, broker cu interese diverse. Ove Klipra, magnat în imobiliare, a ajuns foarte bogat prin mijloace mai puțin ortodoxe. L-aș mai menționa și pe Ivar Loken, un agent secret care orice agent secret respectabil, știe mai multe decât spune.

Detectivul nostru nu lucrează singur, Liz Crumley, inspectorul principal de caz, este de origine americană, lucrează în Bangkok de multe vreme. În plus, cei doi mai sunt ajutați și de Nho și Rangsan, doi polițiști thailandezi. Balanța între băieții buni și cei răi pare dezechilibrată, însă detectivul nostru, ambițios, vrea să descopere criminalul și astfel să-și îndeplinească misiunea indiferent de obstacolele pe care le are de depășit.

Harry reușește perfomanţa de a nu se alcooliza deloc pe toată perioada petrecută în Thailanda, vrea să-și demonstreze lui, dar și celor din jur că poate rezista și fară alcool. Va suferi din această cauză de efectele sevrajului acesta fiind amplificat și de căldură și umezeală.

Investigația nu este deloc ușoară, Harry se lovește de bariera limbii, de cultura locală, de piedicile puse chiar de autoritățile norvegiene, nimic nu este așa de simplu precum pare. Cu toate că mi-am propus să nu mai cad în plasa autorului de a mă induce în eroare pe toate pistele greșite, nu am reușit. De fiecare dată când eram convinsă că am destule indicii cu privire la cine este criminalul, tot de atâtea ori teoria mea se dovedea a fi eronată.

Nesbø nu înfrumusețează cu nimic realitatea, prezintă lucrurile așa cum le vede el în stilul nordic, oarecum brut, direct, îmi vine să spun. Descoperim împreună cu Hole, specificul criminalității thailandeze, prostituție, pedofilie, aranjamente financiare… Atmosfera este captivantă de la început, cu un ritm destul de susținut care se accelerează spre sfârșit. Autorul nu ne privează nici de această dată de descrieri cu obiceiuri și tradiții, care nu fac decât să îmbogățească acțiunea propriu zisă. Paginile se întorc aproape singure, l-am urmărit pe Hole cu sufletul la gură, cu fiecare detaliu, fiecare pistă, fiecare suspect spre un final, bineînțeles, neașteptat. 

« Harry își dădu seama că sătucul Frederikstad n-o cultivase prea mult pe femeia din fața lui. Se gândi la Sanphet, bătrânul șofer care își schimbase cămașa și își pusese pantaloni lungi pentru a sta, apoi, în văpaia soarelui – și toate astea numai pentru ca vizitatorii să nu se simță stingheriți de simplitatea locuinței sale. Era o chestie mai cultivată decât orice văzuse până acum de la străinii din Bangkok. »

Am petrecut un moment relaxant, plin de suspans și cu nenumărate răsturnări de situație alaturi de detectivul nostru, Harry Hole. Cât de curând urmează și cel de-al treilea volum la rând.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s