Romanele istorice îmi creează de fiecare dată o senzație ciudată, o senzație de ireal. Vremea aceea este atât de îndepărtată şi de diferită de lumea noastră încât pare o poveste. Aproape că-mi este imposibil să-mi imaginez cum aş fi reacţionat, sau cum aş fi trăit atunci, privind bineînţeles prin prisma a ceea ce trăiesc acum. Acţiunea romanului “Rebeliunea” se petrece în Evul Mediu în Scoţia.
La începutul lecturii, nu mi-a fost foarte clar în ce călătorie mă îmbarcam, de fapt. Curiozitatea mi-a fost ațâțată încă de la primele pagini, motiv pentru care am citit câte ceva despre aceea perioadă, recunoscând, cu o oarecare stupoare, personajele din roman ca fiind reale. Fiecare dintre cele șase părți ale romanului se întinde între anii 1286 și 1299, ceea ce coincide cu primul război dintre englezi și scoțieni.
Regele Alexandru al Scoției a murit. Cum se întâmplă de obicei, nobilii se luptă pentru putere neștiind că mai există un jucător pe tabla de șah. Regele Edward al Angliei are planuri proprii în ceea ce privește Scoția, iar când scoțienii îi vor afla intențiile va fi mult prea târziu.
De ani de zile, Edward urmărește să unească cele două regate, lăsându-se inspirat de o profeție veche a lui Merlin, în care acestea prevestea o vreme în care destinul Britaniei se va schimba pentru totdeauna.
În această lume divizată de interese, un băiat creşte, într-o familie sfâşiată de ambiție și de trădare. Calea pe care o va urma va fi mereu presărată de pericole și de decizii. Își va servi dușmanii și își va trăda prietenii înainte de a se regăsi pe sine. Numele lui este Robert Bruce. Destinul îl asteaptă la cotitură. Și povestea lui începe.
Fiecare etapă din maturizarea lui Robert de la un băiat de unsprezece ani până la Protectorul Scoției este urmărită îndeaproape, fiecare pas pe care-l face, are repercursiuni pe care le va înţelege mai târziu, uneori prea târziu.
« Tot drumul până la castel, mintea lui Robert fu plină de dezvăluirile bătrânei. Era sigur că mințise, deși nu vedea la ce i-ar fi folosit ei să spună neadevăruri, decât poate din cruzime. Dar nu asta făceau vrăjitoarele ? Se jucau cu emoțiile oamenilor și se foloseau de slăbiciunile lor ? Speculațiile lui Robert fură întrerupte brusc când, apropiindu-se de Turnberry, zări o trupă pătrunzând pe porțile castelului. »
Viața lui Robert este marcată de personalitatea bunicului său, o promisiune pe care i-o face acestuia îi va marca și ghida toată viața. Setul de valori, să le zicem cavalerești, sunt impregnate din fragedă copilărie. Robert însă va duce o luptă internă cu sine între ceea ce a învățat de la bunicul său și ceea ce i se cere să facă.
« De undeva din față se auzi duruitul roților unei cotigi. În piață, biserica aruncă o umbră lătăreață în lumina palidă a lunii. Robert se opri în acest spațiu gol, asaltat de amintirea neclară a unor zile strălucind de soare și de promisiuni, când bunicul său era o prezență solidă alături. Își aminti că nu putea merge zece yarzi prin această piață fără ca bunicul său să nu fie salutat de cineva, cel mai adesea cu un zâmbet, și-și aminti ce mândru se simțise auzind respectul din vocile oamenilor. »
Va urma acest drum inițiatic de la un băiat care se antrena cu spade de lemn la un adevărat luptător pentru drepturile scoțienilor. N-aș vrea să vă imaginați că această inițiere a decurs lin, ca într-o poveste cu happy-end, ci mai degrabă a fost presărată de greșeli, ezitări, suferințe, dezamăgiri și, nu în ultimul rând, trădări. Va simți pe umerii săi toată greutatea speranței oamenilor, toată responsabilitatea deciziilor sale și toată motivația pentru a îndrepta răul făcut.
« -Am crezut că vrea să te atace, zise Robert, smulgându-se din strânsoarea de fier a bunicului său. Ce-ți pasă dacă am tras spada împotriva lui ? Doar îl urăști ! -Da ! se răsti bătrânul lor. Și ura asta are puterea să rupă țara-n două. Îl zări pe conte apropiindu-se de ei cu păși furioși și se opri. Întorcăndu-i spatele lui Robert, porni către caii lor. »
Unul dintre adversarii lui Robert este chiar regele Edward al Angliei, mi s-a părut fascinant să-l urmăresc cum, din aproape în aproape, își pune în aplicare planul urmărind profeția lui Merlin. Edward este un politician abil, capabil să se folosească de orice tertipuri pentru a-și atinge obiectivele. Căsătorii pentru a cimenta alianțe, crime pentru a îndepărta adversari, trădări de înțelegeri pentru a-și atinge scopurile, toate acestea sunt la ordinea zilei.
«Cu câteva luni mai înainte, la ospățul ce urmase unei victorii, unul dintre aceștia îl numise “noul Arthur” și numele prinsese, din ce în ce mai mulți oameni îmbulzindu-se să se alăture companiei sale sub stindardul cu dragon. »
Un alt personaj interesant mi s-a părut William Wallace, pe care l-am urmărit cu fața sa jumătate pictată în albastru în filmul „Braveheart”. Acest tânăr incarnează toată speranța poporului scoțian asuprit de englezi, este și cel pe care oamenii de rând îl vor asculta, respecta și urma atunci când îi vor auzi strigătul de luptă.
Autoarea descrie scenele de luptă (şi nu sunt puţine) cu un realism ieșit din comun, scoțând în evidență brutalitatea și cruzimea războaielor din acea perioadă. Castelele, îmbrăcămintea, obiceiurile sunt de asemenea prezentate cu lux de amănunte. Robyn Young împletește evenimente istorice cu ficțiune și cu misticism celtic, dând un iz de fantastic și de mister romanului. Constructia romanului este de asemenea interesantă, personajele vor avea flash-back-uri care completează imaginea de ansamblu a poveștii. Îi da substanță și veridicitate, ceea ce mi-a permis o mai bună înțelegere a motivației protagoniștilor.
Cu toate că vorbim despre un roman stufos de aproape 700 de pagini, acțiunea este antrenantă, fără mult răgaz între scene. Scriitura este destul de ușoară și de cursivă, lectura aproape facilă, chiar și în absența unor cunoștințe istorice avansate. Personajele sunt extrem de numeroase, numele acestora sunt de multe ori similare (de exemplu: Edward regele Angliei, Edward fiul regelui Angliei, Edward fratele lui Robert Bruce), ceea ce necesită o atenţie sporită în timpul lecturii. Mi-au lipsit însă personajele feminine și un pic de romantism.
Cu toate acestea, mi-a plăcut romanul, a reușit să mă introducă într-o atmosfera medievală cu regi, cavaleri și vrăjitoare. Este doar prima parte din trilogia cu același nume, recenzia părții a doua urmează în curând.
Atmosfera de care spui la final e şi ceea ce mă atrage să citesc şi eu. Mulţumesc, Nicole!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu mult drag Potecuta 😘! Eu iti multumesc mult si te pup dorindu-ti un weekend minunat ❤️!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
La fel îţi doresc, Nicole! Îţi mulţumesc frumos!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😘❤️😘
ApreciazăApreciază
Wow, foarte fain subiectul cartii, se retine! Am vazut si un film cu Robert Bruce, asa imi amintesc. ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Iti multumesc Ana 😘! Eu am vazut doar filmul cu William Wallace, il caut si eu pe cel cu Robert Bruce 🙂. Un weekend placut iti doresc!
ApreciazăApreciat de 1 persoană