Testamentul

Publicat de

V-aș propune pentru început, să facem un exercițiu de imaginație: gândiți-vă la un bătrân de optzeci și ceva de ani, foarte bogat, cu 11 miliarde de dolari în cont. Este însă foarte singur, cu toate că a avut o viață plină, 3 neveste lacome, 6 copii incapabili, toți urmărind același lucru: să-i moștenească banii.

« Ei nu au văzut testamentul și nici au acest drept. Un testament este un document personal ce trebuie arătat numai după moarte. Moștenitorii nu pot decât să facă speculații cu privire la ceea ce ar conține, iar moștenitorii mei au primit aluzii, minciunele pe care le-am plasat cu grijă. »

Romanul începe cu semnarea testamentului de către miliardarul Troy Phelan, după o evaluare psihologică menită să demonstreze că este în deplinătatea facultăților mentale. În momentul semnării, sunt prezenți avocații săi și servitorul, totul este filmat şi transmis în direct, moştenitorii privind cu mare interes. Primul document semnat este un testament lung, după care Troy scoate un alt testament, de 2 pagini prin care le anulează pe toate celelalte. După ce semnează, Troy Phelan se sinucide sărind de la ultimul etaj.

Ultimul testament semnat este unul simplu, prin care Troy îi lasă toată averea sa celui de-al șaptelea copil, Rachel Lane. Sunt foarte puține persoane care știu despre existența ei înafară de Troy. Ea este o misionară de patruzeci și doi de ani, care se află într-o zonă pierdută la granița între Brazilia și Bolivia într-un trib de indieni.

« -Aceasta este o notă alcătuită dintr-un singur paragraf care îmi este adresată tot mie. Îi voi da citire : « Josh : Rachel Lane este misionară a « Triburilor Mondiale » la granița între Brazilia și Bolivia. Lucrează într-un trib indian izolat într-o regiune cunoscută sub denumirea de Pantanal. Cel mai apropiat oraș este Corumba. N-am putut să o găsesc. N-am luat legătura cu ea în ultimii douăzeci de ani. Semnat, Troy Phelan. »

Avocatul său principal, Josh Stafford, are misiunea de a o găsi pe Rachel și de a-i transmite că a devenit peste noapte una dintre cele mai bogate femei din lume. Pentru această misiune, îl însărcinează pe unul dintre partenerii firmei, Nate O’Riley, un avocat aflat în acel moment la dezintoxicare.

« Nu era decât un alcoolic. Chiar dacă fusese la o clinică de o mie de dolari pe zi, tot asta rămăsese. Chiar dacă fusese la întâlnirile AA din subsolul unei biserici marți seară, tot asta rămăsese.

Viciul puse stăpânire pe el și începu să-l cuprindă disperarea. »

Nate pornește într-o adevărată aventură care-i va schimba viaţa, pe urmele lui Rachel, o femeie care nu vrea să fie găsită, pasionată de misiunea ei de a transmite învățăturile creștine acolo unde acestea nu au cum să ajungă. Nu o interesează banii, nu vrea să aibă legătură cu lumea civilizată, viața ei se află în această regiune pierdută din Brazilia, în Pantanal. Va fi ea totuși interesată de o astfel de avere? Se zice că banii schimbă omul, vor avea oare acest efect asupra ei?

Între timp, la New York începe o adevărată luptă pentru moștenire, căci, așa cum vă închipuiți, cei care se consideră moștenitorii de drept sunt nemulțumiți că au fost „înşelati”.

« Conflictele în familie se înrăutățeau pe măsură ce moștenitorii Phelan își petreceau mai puțin stând de vorbă unii cu alții și mai mult în birourile avocaților. Trecu o săptămâna fără să se citească nici un testament și fără nici un plan de validare. Având averea în față, dar neputând să pună mâinile pe ea, moștenitorii deveniră din ce în ce mai agitaţi. Câțiva avocați fură concediați și înlocuiți cu alții. »

Unele dintre personajele prezentate sunt adevărate caricaturi umane, scoțând astfel în evidență lăcomia, prostia, ignoranța, pe de o parte, iar de cealaltă parte, prin opoziție, puritatea, valoarea morală, simplitatea, iubirea față de aproape. Mai mult decât atât, vom avea un contrast între imaginea unui New York aglomerat unde totul se întâmplă cu o viteză uluitoare și viața calmă, simplă, din Pantanal, unde descoperim niște peisaje, obiceiuri, credințe cu totul diferite. Citind ajungem sa ne intrebam: care este de fapt jungla? New York-ul sau Pantanal-ul?

« Era o poveste îngrozitoare și violentă. Dacă indienii erau pașnici și încercau să coopereze cu coloniștii, sucombau de pe urma unor boli ciudate – vărsat de vânt, pojar, febră galbenă, gripă, tuberculoză – pentru care nu aveau imunitate. Dacă nu cooperau, erau măcelăriți de oameni care foloseau arme mult mai sofisticate decât săgețile și sulițele otrăvite. Când ripostaseră și îi uciseseră pe atacatori, fuseseră catalogați ca sălbatici. »

Aș zice că este un roman al antitezelor, un roman în care pare că autorul vrea să scoată în evidența lucrurile importante din viață, lucruri pe care nu le vedem, decât atunci când le pierdem. Avem parte de o poveste umană, îmi vine să spun, reală, cu răsturnări de situație, cu aventuri pasionante într-un mediu sălbatic și necunoscut.

« -Dar tu venerezi banii, Nate. Faci parte dintr-o cultură în care totul se măsoară prin banii. E o religie.

-Adevărat. Dar și sexul e destul de important.

-Bine, bani și sex. Ce altceva ?

-Celebritatea. Totul lumea vrea să fie celebră.

-E o cultură tristă. Oamenii trăiesc frenetic. Muncesc tot timpul ca să câștige bani pentu a cumpăra lucruri cu care să-i impresioneze pe alții. Sunt judecăți după lucrurile pe care le posedă. »

Titlul vorbește de la sine, punctul de pornire al romanului este într-adevăr testamentul lui Troy Phelan, de aici intriga se dezvoltă apoi către alte subiecte. Cele două personaje principale, Nate și Rachel reprezintă două lumi diametral opuse, celelalte personaje dau impresia că sunt prezente doar pentru a scoate în evidență această antiteză între cele două lumi.

Mi-a plăcut romanul, poate că nu este cel mai bun al autorului, dar pentru momente ca acestea, în care aveam nevoie de o lectură ușoară, care să mă țină captivată, a fost potrivit.

În concluzie, dacă aveți nevoie de un roman ușor, cu o scriitură cursivă, care să vă țină prizonieri, într-o  lume ce alternează zgârie norii New York-ului  cu peisajele de vis ale Pantanalului, nu ezitați.

5 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s