Un loc numit libertate

Publicat de

Romanul urmărește destinul lui Mack McAsh, un tânăr miner idealist, cu o dorință de libertate ieșită din comun. Viața minerilor din secolul 18 este descrisă de Ken Follet, urmărind atât aspecte legate de condițiile de muncă efectivă, cât și de viața socială și familială a acestora, aspecte care introduc cititorul in acea perioada a istoriei.

Mack trece de la statutul de miner, deținut de către George Jamisson, la condamnat pentru o crimă pe care nu a comis-o și deportat în America ca și pedeapsă. Pe tot parcusul cartii, Mack se va lupta cu nedreptatea. Singurul lucru care-l face să treacă prin toate încercările este dorința sa de libertate.

Personajele principale sunt construite în antiteză: Jay Jamisson și Mack McAsh, Cora și Lizzie și sunt mânate de sentimente și ele contradictorii: dragoste și ură, ambiție și lene, bunătate sufletească și răutate, profunzime si superficialitate, și multe altele.

Pe parcursul cărții apar diferite personaje secundare, care par lipsite de importanță, cel puțin la prima vedere, dar care își conturează rolul în poveste pe măsură ce acțiunea înaintează. Aceste personaje dau cărții complexitate și structură. Printre acestea sunt evocate și personaje istorice reale cu care Mack interacționează tangențial cum ar fi : George Washington sau John Wilkes.

Ciocnirea a două lumi este și ea prezentă în carte: Anglia și America, dar și lumea celor care au toate drepturile (chiar și cel de viață și de moarte asupra sclavilor) și lumea celor oropsiți.

Este o poveste frumoasă, demnă de un film american, cu toate ingredientele necesare: iubire, trădare, politică, răsturnări de situație.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s