Un loc numit libertate

Posted by

Romanul urmărește destinul lui Mack McAsh, un tânăr miner idealist, cu o dorință de libertate ieșită din comun. Viața minerilor din secolul 18 este descrisă de Ken Follet, urmărind atât aspecte legate de condițiile de muncă efectivă, cât și de viața socială și familială a acestora, aspecte care introduc cititorul in acea perioada a istoriei.

Mack trece de la statutul de miner, deținut de către George Jamisson, la condamnat pentru o crimă pe care nu a comis-o și deportat în America ca și pedeapsă. Pe tot parcusul cartii, Mack se va lupta cu nedreptatea. Singurul lucru care-l face să treacă prin toate încercările este dorința sa de libertate.

Personajele principale sunt construite în antiteză: Jay Jamisson și Mack McAsh, Cora și Lizzie și sunt mânate de sentimente și ele contradictorii: dragoste și ură, ambiție și lene, bunătate sufletească și răutate, profunzime si superficialitate, și multe altele.

Pe parcursul cărții apar diferite personaje secundare, care par lipsite de importanță, cel puțin la prima vedere, dar care își conturează rolul în poveste pe măsură ce acțiunea înaintează. Aceste personaje dau cărții complexitate și structură. Printre acestea sunt evocate și personaje istorice reale cu care Mack interacționează tangențial cum ar fi : George Washington sau John Wilkes.

Ciocnirea a două lumi este și ea prezentă în carte: Anglia și America, dar și lumea celor care au toate drepturile (chiar și cel de viață și de moarte asupra sclavilor) și lumea celor oropsiți.

Este o poveste frumoasă, demnă de un film american, cu toate ingredientele necesare: iubire, trădare, politică, răsturnări de situație.

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s