Şase ani

Publicat de

În ultima vreme, am observat că în momentul alegerii cărții pe care urmează să o citesc, tind să pun mâna pe o carte polițistă sau pe un thriller. Fără să fie ceva neapărat conștient sau deliberat. Am primit de curând romanul „Şase ani” de la Editura Paralela 45 și imediat, m-a atras descrierea de pe copertă. Îmi promitea un pic de mister, un pic de anchetă și multe secrete. În concluzie, nu i-am putut rezista.

Jake Fisher este profesor universitar și se îndragostete iremediabil de Natalie Avery. Pentru el, Natalie este aleasa inimii lui și consideră că relația pe care o au, va dura toată viața. Doar că, de pe azi pe mâine, ea îl anunță că urmează să se căsătorească cu un fost iubit pe nume Todd și îl invită pe Jake la nuntă.

Jake este distrus, nu înțelege ce i se întâmplă, însă vine să vadă cu ochii lui cum iubirea vieții lui se căsătorește cu acest necunoscut. La sfârșitul ceremoniei, Natalie îi spune ferm: „Promite-mi că ai să ne lași în pace!” Aceste cuvinte îl vor opri timp de șase ani, când, printr-o întâmplare, citește necrologul lui Todd. Pornește deci în căutarea lui Natalie, considerând că, promisiunea pe care a făcut-o, nu mai are fundament.

« Credeți în dragoste la prima vedere? Nici eu. Cred totuși în atracția primordială, mai mult decât fizică, la prima vedere. Cred că uneori – o dată, poate de două ori în viață – ești atras de cineva atât de profund, atât de instinctiv, atât de fulgerător – o atracție mai mult decât magnetică. Așa s-a întâmplat în cazul lui Natalie. Uneori e doar atât. Uneori crește și se încinge și se transformă într-un infern grandios despre care știi că e real și pentru totdeauna. »

Totul se complică când hotărăște să participe la înmormântarea lui Todd sperând să poată schimba câteva cuvinte cu Natalie. Alături de sicriul acestuia, zărește o femeie care… nu este Natalie. De aici, începe o anchetă ca un adevărat detectiv căutându-și iubirea vieții lui. Toate pistele par să ajungă într-un punct mort, Natalie a dispărut de pe fața pământului.

Jake este prins într-o vâltoare de evenimente periculoase, este răpit, bătut, arestat, ceea ce însă nu-l descurajează deloc. Caută indicii, vorbește cu toate persoanele pe care le cunoaște şi care au cunoscut-o pe Natalie, agitând astfel apele și atrăgându-și o grămadă de neplăceri. Prietenul său cel mai bun, Benedict, îl ajută în anchetă, dar, totodată, încearcă să-l convingă să renunțe considerând că Natalie nu vrea să fie găsită și că ar trebui să-i respecte dorința.

« -Pot să-ți aduc la cunoștință un fapt evident ?

-Dacă trebuie.

-Am cunoscut ceva femei la viața mea, spuse Benedict. Cu riscul de a părea un lăudaros, unii m-ar putea numi chiar expert în domeniu.

Am strâmbat din nas.

-Risc?

-Unele femei sunt doar o pacoste. Înțelegi ce spun?

-Pacoste.

-Da.

-Și bănuiesc că o să-mi spui că Natalie este una dintre acele femei.

-Tu, Jed, Todd, spuse Benedict. Fără supărare, dar există o singură explicație pentru toate astea.

-Și care-i aia ?

-Natalie a ta este nebună de legat.  »

Povestea este mult mai complexă decât mi s-a părut la prima vedere și foarte bogată în răsturnări de situație. La un moment dat chiar am avut impresia că Jake este cel mai ghinionist om de pe pământ, cum părea că se apropie un pic de adevăr și că zărește luminița de la capătul tunelui, află cu stupoare că acea luminiță este trenul care vine peste el.

Romanul este scris la persoana întâi, motiv pentru care cititorul se află foarte aproape de Jake, simte ceea ce simțea și el, vede ce vedea el, suferă alături de el. Jake este un personaj extrem de hotărât, luptă pentru dragostea vieții lui chiar dacă acest lucru îl pune în pericol și chiar dacă altul în locul lui, poate ar fi renunțat. Speranța este ceea ce-i dă putere și îl face să continue indiferent de obstacole. Mi-a plăcut de Jake, am empatizat cu suferința lui.

« Miss Avery s-a uitat în sus la mine. Știi ce înseamnă speranța, Jake?

-Cred că da, îi răspunsei eu.

-E cel mai crud lucru din lume. Moartea e mai bună. Când ești mort, durerea încetează. Dar speranța te înalță mereu tot mai sus, doar pentru a te trânti de pământ. Speranța îți leagănă sufletul în mâinile ei, iar apoi îl zdrobește cu pumnul. La nesfârșit. Nu încetează niciodată. Asta face speranța. »

Personajele secundare sunt puține, dar marcante. Printre acestea l-aș menționa pe Benedict, prietenul cel mai bun al lui Jake. Cu toate că nu este neapărat de acord cu această anchetă, nu ezită să-l ajute, dar și Benedict, are un secret (despre care bineînțeles că nu o să vă povestesc), care îi poate pune în pericol atât relația cu Jake cât și viața.

Despre Natalie aflăm prin flash-back-urile pe care le are Jake, în care își amintește despre ea, despre cum erau împreună, despre cum s-au cunoscut, despre cât de mult s-au iubit. Mi-aş fi dorit să aflu mai multe despre ea…

Scriitura este cursivă, ușoară, cu multe dialoguri, cu umor și uneori chiar și cu ironie. Paginile se întorc singure, au fost momente în care mi s-a părut că se instalează monotonia, dar imediat după aceia am fost martora unei răsturnări de situație care a făcut ca lectura să fie din nou interesantă.

Dacă ar fi să dau un exemplu de ceva ce mi-a plăcut extrem de mult din carte, acest lucru ar fi misterul care învăluie dispariția lui Natalie. Autorul reușește să mențină secretul până foarte aproape de sfârșit, nelăsând răgaz cititorului să facă scenarii, care oricum ar fi fost inutile, din simplu motiv că ar fi fost eronate. Chiar dacă am întrezărit o posibilă explicație, a fost imediat anulată de alte detalii care m-au dus pe o pistă greșită.

Am citit cartea rapid, m-a ținut în suspans, au fost însă momente în care mi-am spus „povestea este un pic trasă de păr, Jake pare eroul perfect care scapă din orice situație indiferent de cât de periculoasă este aceasta”. Dar nimic din toate acestea nu m-a împiedicat să am o lectură recreativă, antrenantă, care m-a făcut să uit chiar și de mâncarea de pe foc 🙂 spre nemulţumirea copiilor.

Romanul a fost o surpriză plăcută, îi mulțumesc pe această cale Editurii Paralela 45 pentru aceasta.  Cartea poate fi achizitionată aici.

12 comentarii

Lasă un comentariu