Femeia înţeleaptă

Publicat de

Cunoașteți acel sentiment când nu știți ce carte să începeți și ezitați între una și alta (cel puțin două)? Așa mi s-a întâmplat mie… eram extrem de nehotărâtă, parcă aș fi vrut ceva polițist sau parcă ceva fantasy, în orice caz nu știam ce îmi doream. Fiind într-o mare dilema, am apelat la copii, care au ales pentru mine « Femeia înțeleaptă» care bineînțeles că nici nu era între romanele selecționate inițial de mine. Şi… au ales perfect :). Este volumul doi din seria „Piatra luminii” (despre primul volum am scris aici).

În această parte, Ramses al-II-lea moare, artizanii din Locașul Adevărului au șaptezeci de zile la dispoziție pentru a finaliza locul de veci al faronului. Nefer cel Tăcut devine maestrul de operă, fiind responsabil pentru îndeplinirea acestui obiectiv ambițios. Timpul este scurt, toți artizanii din Locașul Adevărului sunt implicați în această activitate, toți își doresc ca mormântul « pentru milioane de ani » să fie conform ultimilor dorințe ale faraonului care a făcut atâtea pentru ei.

« -Lumina e închisă în materie, spuse Nefer, noi suntem cei care trebuie să o eliberăm, pentru a învinge haosul. Arta noastră ne transformă în niște vrăjitori care anulează timpul pentru a recrea prima clipă din care au țîșnit toate formele. Opera e cea care amintește de lumină, și nu individul care o desăvârşeşte. »

În același timp, artizanii se întreabă dacă fiul faraonului, Merenptah, va avea aceleași idei privind Locașul Adevărului și dacă îi va proteja așa cum a făcut-o tatăl său. Intrigile din afara satului încep să prindă rădăcini, Nefer cel Tăcut se regăsește din nou acuzat pe nedrept într-o încercare a lui Mehy, inamicul cel mai important al satului, de a descredita Locașul.

Clara, soția lui Nefer devine femeia înțeleaptă a satului preluând ștafeta de la predecesoarea ei. Toate secretele, toată magia, îi sunt transmise. Ea va fi cea care va găsi o cale de a-l exonera pe Nefer. Înțelegem importanța Clarei, este în același timp vraci și psiholog, este cea care se îngrijește de toți locuitorii Locașului, va fi supranumită « mama » celor din sat. Clara și Nefer sunt un cuplu deosebit, se iubesc extrem de mult, se respectă și se bazează unul pe celălalt.

« Clara se reculese, cu gândul la clipele minunate petrecute alături de ființa care-i deschisese atâtea căi, pe care, de acum încolo, va trebui să meargă singură, continuând activitatea maestrei ei. Apoi coborî, pas cu pas, către sat, savurând-și ultimile momente de liniște sufletească, înainte de a deveni, la rândul său, femeia înțeleaptă a Locașului Adevărului. »

Îl regăsim de asemenea pe Paneb, acum este căsătorit și are un copilaș, care îi seamănă, la fel de neastâmpărat, la fel de nerăbdător ca și tatăl său. Paneb se maturizează, învață să-și țină furia sub control. Visul lui de a deveni pictor se îndeplinește, va avea acces la toate tainele creației din Locașul Adevărului, pe care și le însușeste și, mai mult decât atât, le și îmbunătățește. Va face împreună cu Nefer o călătorie inițiatică la piramide, unde un alt univers i se deschide.

« Inițierea începu imediat.

Paneb descoperi realitatea triunghiului 3/4/5, cifra Trei corespunzând lui Osiris, Patru lui Isis și Cinci lui Horus ; în inima pietrei dăinuia triada divină pusă în acțiune de proporția aurie, cheia principiului armoniei impregnat în formele naturale și al coerenței edificiului. Învăță legile echilibrului dinamic al arhitecturii, în care simetria nu-și avea locul, și reuși să reproducă niște calcule complexe, dintre care cel al volumului trunchiului de piramidă. »

Mehy și Serketa, acest cuplu diabolic continuă să țeasă strategii pentru a pune mână pe secretele satului, considerând că acest lucru le va spori influența politică. Vor reuși să corupă pe unul din artizani, identitatea acestuia va rămâne însă secretă, cel puţin pentru moment (abia aștept să aflu cine este). Acesta le va furniza informațiile, la care are acces, însă acestea nu sunt niciodată suficiente pentru cuplul nostru malefic. Își doresc să ajungă în capitală, să fie recunoscuți de faraon, să devină membrii importanți ai comunității politice. Dacă în primul volum cei doi îmi erau antipatici, în această parte am ajuns să-i urăsc… prea le reușesc toate planurile machiavelice, fac prea mult rău, prea nu-i prinde nimeni.  Cei doi sunt exact opusul lui Nefer și al Clarei.

« Deşi avea în soțul ei un amant jalnic, Serketa îi aprecia brutalitatea. Principalele sale calități erau o ambiție nestăvilită și o dorință de a poseda fără limite. Datorită priceperii sale la calcule și la gestionarea averii, Mehy nu înceta să se îmbogățească. Tot atât de lacomă ca și el, tot atât de crudă, Serketa plănuise să scape de Mehy, convinsă fiind că și el dorea s-o ucidă ; dar au preferat să devină complici inseparabili, legați prin crimele lor și prin setea lor de putere, o sete de nestins. »

În acest volum, vom afla și mai multe detalii despre obiceiurile din aceea epocă, despre cum pictau și sculptau artizanii, despre semnificația obiectelor puse în locurile de veci ale faraonilor, dar și despre Piatra Luminii. Mi-au plăcut aceste descrieri, în timpul lecturii m-am simțit aproape transportată în vremea aceea, parcă îi vedeam pe toți plimbându-se prin sat, discutand, sărbatorind sau cerând sfatul femeii înțelepte. Este o adevărată călătorie în timp și spațiu.

Și în acest volum, vom avea parte de suspans, trădări, conflicte, secrete, manipulare, politică, dar și de dragoste, prietenie, loialitate. Scriitura este ușoară, cursivă, coerentă, cu suficient de multe detalii pentru a trezi interesul fără să fie însă plictisitoare. Abia aștept să încep volumul trei, mai ales că îl are în centrul său pe Paneb.

7 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s