Misterele Londrei – Fiica spânzuratului #2

Publicat de

Am încheiat recenzia primului volum (despre care am scris aici) cu speranța că anumite aspecte se vor clarifica în această a doua parte intitulată „Fiica spânzuratului” și am avut dreptate. Așa cum spune și titlul, acesta carte are ca și personaj principal pe Susannah, o fată frumoasă, rămasă orfană după spânzurarea tatălui său și recrutată de societatea secretă „Gentleman of the night”.

Povestea se reia exact de la sfârșitul primului volum, care se termină cu răpirea a două fete, Anna și Clary Mac-Farlane, și cu încercarea tatălui lor de a le salva. Suntem teleportați apoi într-un cu totul alt plan, lăsând această relatare în suspans. Este stilul autorului, să dezvăluie lucrurile în ritmul său și să trezească astfel curiozitatea cititorului, lucru pe care îl și spune în momentele de interacțiune cu cititorul. Trebuie să recunosc că este un pic frustrant fără a fi însă deranjant.

« Ar fi prematur să dăm acum cititorului cheia uriașelor lui planuri puse la cale de-atâta vreme. Prea multe evenimente bizare ne despart încă de peripețiile finale pentru a ne fi îngăduit să riscăm de pe acum o indiscreție cât de neînsemnată. »

Vă ziceam că vom fi teleportați în alt loc, adică în casa conspirativă unde locuiește acum Susannah. Aici vom asista la o discuție între ea și Brian de Lancester, în care Susannah își va povesti viața și circumstanțele care au adus-o în situația prezentă.

« În ultimele opt zile, Susannah făcuse pași mari pe drumul vieții. Nefericirea ei mută luase brusc sfârșit. Elanurile sufletului îi fuseseră stârnite și ocrotite de două ființe binevoitoare. Ignoranța și durerea chinuitoare care o apăsaseră atâta vreme erau acum luminate de o rază de soare. De-o săptămâna se întâlnea aproape în fiecare zi cu Lady Ophelia și cu Brian de Lancester. »

A avut o copilărie nefericită, marcată de lipsa mamei, pe care nu a cunoscut-o, de lipsa prietenilor de vârsta ei și de singurătate. Singura ei prietenă va fi o ciută pe nume Corah. Avea două persoane care aveau grijă de ea înafară de tatăl său Ismail: Temperance, guvernanta și Roboam, un servitor mut. Vom afla detalii și despre tatăl său, despre afacerile necurate ale acestuia și despre planul diabolic pe care îl avea pentru fiica sa unică.

« Oare ce să fi însemnat aceste cuvinte ciudate, milord ?… Ismail avea evident un scop, altul și mult mai important decât simpla vânzare a tinereții mele. În spatele cuvintelor lui se ascundea o intrigă ale cărei fire îmi scapă… Dumneata, care cunoști lumea, Brian, înțelegi la ce se referea Ismail?»

Susannah este îndrăgostită de Brian, îl iubește de când l-a văzut pentru prima dată în casa tatălui său, când acesta venise pentru a împrumuta bani. Are încredere in el si i se destăinuie în pofida avertismentelor membrilor societății secrete.

« La rândul ei, Susannah iubea la fel, ba chiar poate mai mult decât Brian. Iubea cu atâta pasiune, încât gingășia lui, depășind cele mai nebunești speranțe ale ei, o întrista și o înspăimânta. Ea, ființă perfectă, întruchiparea purității sufletești și trupești, se întreba :  « Ce sunt eu, să mă iubească atâta ? »

Brian este un tânăr aristocrat, fără pretenții la moștenire deoarece nu este primul născut. O iubește sincer pe Susannah sau cel puțin așa pare din discursul său. Se pune în situații dificile, va risca să fie chiar omorât pentru o floare specială, o camelie albă cu albastru, pe care vroia să i-o dăruiască.

Va asculta toată povestea, va înțelege situația în care se găsește Susannah, fără ca iubirea ce i-o poartă să fie atinsă. Susannah este însă supravegheată în permanență. Ce se va întâmpla oare atunci când cei care o supraveghează vor auzi că a dezvăluit toate secretele care ar fi trebuit să rămână tăinuite? Care vor fi repercursiunile?

Marchizul Rio-Santo este mai puțin prezent în acest volum, ni se mai dau indicii despre conspirația pe care o pune la cale fără ca acestea să fie explicite sau detaliat explicate, menținând astfel misterul. Rio-Santo pare că joacă șah, își plasează pionii în locurile strategice, Susannah este unul dintre ei. Ce plan are marchizul pentru Susannah? În ce fel îl va ajuta aceasta să-și atingă obiectivul, rămâne de văzut.

« O fac pentru că… pentru că, Dumnezeu să mă ierte, milord, mă supun firii mele… Apoi, pentru că Londra trebuie să vadă în mine opusul celui ce sunt sau, ca să mă exprim mai bine, Londra nu trebuie să mă vadă decât sub unul din aspectele mele și să creadă că sunt pur și simplu bărbatul cel mai elegant, cel mai galant și posesorul celor mai frumoși cai din trei regate… Sub acest rol te-ascunzi mai bine decât sub o mască. »

Sfârșitul acestui volum este unul deschis, nici una dintre povești nu se finalizează, deși anumite detalii se clarifică, altele devin și mai misterioase sau rămân în suspans.

8 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s