Seria Biroul de Investigații nr. 2

Publicat de

Luca a început să citească seria Biroului de Investigații Nr. 2 și pentru că i-a plăcut extrem de mult am hotărât împreună că el îmi va povesti despre cărticele, iar eu voi scrie impresiile lui. Ceea ce am și făcut.

Operațiunea Nor de furtună

Oliver și Tiril, doi frați simpatici se plictiseau teribil. Erau în vacanța mare în căutare de ceva interesant de făcut. Citind ziarul au descoperit furtul unui camion din fața fabricii de dulciuri Larsen.

„-Nu văd ce e rău în asta, spuse el. Doar suntem în vacanță.

– Bine, dar noi suntem detectivi, îi reaminti Tiril.

-Și ce? E cumva vina noastră că nu se întâmplă nimic?

Tiril se ridică.

-Nu, dar nici nu putem zace aici la nesfârșit, spuse ea și se duse la masa de pe terasă. Dacă misiunile nu vin la noi, trebuie să mergem noi la ele.”

Împreună cu câinele lor Opti, au început ancheta. Mai întâi li s-a părut cel puțin ciudat că nu miroase a prăjituri, întotdeauna mirosea a prăjituri în Elvestad. S-au dus la brutărie să afle ce s-a întamplat. Acolo brutarul le-a spus nedumerit că a dispărut toată drojdia și că nu va mai putea face prăjituri care conțin acest ingredient.

Stând în brutărie, Opti a început să strănute, copiii au crezut că este răcit. Cățelul a fugit și copiii după el, tot alergând au descoperit într-o alee, camioneta furată. Poliția a fost alertată de zărirea camionetei și a celui care o furase, dar aceasta a dispărut imediat. Valul de furturi continuă, dispar lucruri ciudate, cum ar fi: sticle goale, butoaie goale, ienupăr, zahăr și altele. Cei doi mici detectivi vor investiga în continuare până când vor dezlega misterul, mergând din aproape în aproape. La ce folosesc toate aceste lucruri? Cum vor face cei doi să-și dea seama ce se întâmplă?

„Trebuia neapărat să ajungă la poliție. Unchiul Fred lucrase în poliție înainte să devină detectiv particular și să-și deschidă propriul birou. Din cauza asta și biroul lui Tiril și Oliver se numea Biroul de investigații Nr. 2. Nu era primul birou de detectivi din Elvestad, ci al doilea.”

Cel mai mult mi-a plăcut de Opti pentru că este amuzant, face numai năzbâtii și îi ajută pe Oliver și Tiril. Cartea este scrisă frumos, am citit-o ușor și repede. La începutul lecturii am avut parte de mult suspans, apoi a devenit amuzantă. Vă întrebați dacă mi-a plăcut?  Da, mi-a plăcut mult, motiv pentru care am citit și continuările.

Operațiunea Omul Negru

Cei trei eroi ai noștrii continuă aventurile. Totul începe cu o cursă pe bicicletă, Tiril cu Oliver se iau la întrecere. Roata din față a bicicletei lui Oliver se blochează într-o groapă, să-i zicem ciudată și îl aruncă pe jos. Oliver se lovește, ceea ce nu-l împiedică să vadă alte cinci gropi ciudate săpate în aceiași zonă. 

“Ȋn total erau șase gropi mari, săpate la distanță egală. Privite de sus, arătau ca șasele de pe un zar.

-Astea nu erau aici ieri, spuse Oliver. Mă întreb cine ar fi putut face așa ceva.”

Misterul se adâncește când cei doi copii zăresc un om îmbrăcat în negru, cu o pălărie de cowboy, cu niște cizme negre, care dispare în zare. Tiril și Oliver se duc la bunicul Franz pentru a afla informații despre o casă numită Coliba Muntelui în direcția căreia dispăruse Omul Negru. Bunicul le povestește despre o comoară de mult pierdută și cei doi hotăresc că au o anchetă. 

“-Aici e Coliba Muntelui, îi explică bunicul. Casa veche construită mai sus de iazul morii.

-Nu știi, mai locuiește cineva în Coliba Muntelui acum? întrebă Oliver.

Bunicul clatină din cap.

-Nu cred, spuse el.”

Ancheta îi duce noaptea în apropierea colibei, lumina era aprinsă. Pe cutia poștală scria un nume…Vă spun numai că este numele Omului Negru.

Vor descoperi cei doi comoara? Ce legături vor face ei și cum vor afla de ce au fost săpate gropile, vă las pe voi să descoperiți.   

Mi-a plăcut mult și această aventură, Tiril și Oliver sunt foarte descurcăreți și simpatici, fără Opti le-ar fi fost mult mai greu să dezlege misterul Omului Negru.

Operațiunea Apus de Soare

Încep prin a vă spune că această anchetă a celor doi eroi mi-a plăcut cel mai mult dintre cele trei pentru că este plină de suspans și de aventuri. Nora Bratland, o bătrînică este aproape trântită de o mașină, Oliver o salvează de la o căzătură zdravănă. 

“Bunicuța Bratland căzu pe spate, aterizând direct peste Oliver, care la rândul său se prăbuși peste Tiril. Toți trei zăceau pe trotuar într-un morman de brațe și picioare împleticite. Opti alergă lătrând în urma mașinii, dar se opri și el câțiva metrii mai încolo. Mașina dispăru la următorul colț, lăsând un nor gri de praf ce se împrăștie pe drum.”   

Din nou cei doi însoțiți pretutindeni de Opti vor porni o anchetă pentru a-l găsi pe șoferul neatent al mașinii roșii. Mergând pe urmele mașinii roșii, cei doi descoperă informații contradictorii. Nimic nu este așa cum pare și lucrurile se dovedesc mai complicate decât păreau la prima vedere. Farul spart, banca jefuită și alte detalii, îi conduc pe cei doi către rezolvarea cazului. Nu cred că vă așteptați să vă spun cum reușesc.   

Toate cele trei cărți se citesc ușor și repede, abia aștept să o citesc și pe cea de-a patra care se numește “Operațiunea Narcisa”. Au desene frumoase care, înafară de faptul că sunt frumos colorate, mi-au ușurat lectura foarte mult. (Luca, 10 ani)

Mulțumesc Editurii Paralela 45 pentru cărțile oferite spre recenzie. Le puteți achiziționa aici, aici și aici.

8 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s