Maşina timpului

Publicat de

Viitorul fascinează și a fascinat dintotdeauna, când mă uit la filme SF, mă întreb de fiecare dată: oare aceasta este evoluția omenirii? Așa va arăta lumea peste sute sau mii de ani de acum? Fiecare dintre noi are o viziune, la fel și H. G. Wells care ne trimite în anul 802 701. Știu, este foarte îndepărtat, dar dacă am putea traversa timpul, în ce an ne-am opri?

Romanul începe cu o discuție filozifica despre timp, între niște oameni de știință din diverse domenii, care se întâlnesc regulat pentru a vorbi despre subiecte de interes pentru ei. Fiecare dintre ei are o anumită imagine și opinie. Unul dintre ei, denumit Călătorul în Timp își va expune punctul de vedere, considerând că timpul este o a patra dimensiune prin care se poate călătorii atât înainte cât și înapoi. 

« -Dar, spuse Medicul, privind fix la un cărbune din foc, dacă Timpul este, într-adevăr o a patra dimensiune a Spațiului, de ce este el și de ce a fost mereu privit drept ceva diferit ? Și de ce nu ne putem mișca prin Timp așa cum ne mișcăm de colo-colo prin celelalte dimensiuni ale Spațiului ?

Călătorul în Timp a zâmbit. »

Acest savant, un pic nebun, despre care nu vom afla nici cum arată, nici ce vârstă are, este cel care „revoluționează” conversația aducând în discuție posibilitatea călătoriei în timp. La următoarea întâlnire le va povesti despre prima sa călătorie într-un viitor extrem de îndepărtat. Descoperirile pe care le-a făcut au depășit cu mult așteptările sale, nimic nu a fost cum și-a imaginat.

« Cred că la vremea aceea niciunul dintre noi nu credea în Mașina Timpului. Asta, deoarece Călătorul în Timp era unul dintre acei oameni care sunt prea isteți pentru a fi crezuți; nu simțeai niciodată că știi ce are de gând să facă; mereu așteptai să apară o subtilitate ascunsă, o șiretenie ce stătea la pândă, din spatele sincerității sale limpezi. »

Călătorul în Timp se va opri într-o lume îndepărtată, la prima vedere ideală, împlinită, foarte diferită de ceea ce mă așteptam, el va cunoaște descendenți ai rasei umane, frumoși, calmi, vegetarieni, vorbind o limbă pe care nu o înțelege. Se credea în paradis, violența, bătrânețea, boala nu păreau să existe. Știm însă că aparențele înșeală, mai ales la Wells.

Protagonistul nostru va observa destul de rapid anomalii: întunericul îi sperie pe Eloi, căci așa se numeau, cum se lăsa seara se închideau în clădiri și nu ieșeau până dimineață. Călătorul nostru în Timp va întrezări alte creaturi, nocturne de această dată, violente, carnivore, numite Morloci, care locuiau sub pământ. Va înțelege repede interdependenţa între cele două rase.

« Nu știu cât am stat holbându-mă jos în fântână. A durat o vreme până să mă conving că lucrul pe care îl văzusem era omenesc. Dar, treptat, am realizat adevărul: Omul nu a rămas o specie, ci s-a diferențiat în două animale distincte; copii grațioși din Lumea de Sus nu era singurii descendenți ai generației noastre și acest Lucru spălăcit, respingător, nocturn, care răsărise înaintea mea, era de asemenea urmașul tuturor epocilor. »

Weena, o femeie Eloi, pe care călătorul nostru o salvează de la înec, este singura cu care va interacționa şi de care se va apropia, dovadă că sentimentele încă mai pot exista în această apatie și indiferență generală. Mașina Timpului va dispărea la un moment dat, ceea ce-l va obliga pe protagonistul nostru să exploreze lumea în căutarea ei, va descoperi clădiri și unelte din lumi de mult apuse de care se va folosi, va trece prin diferite peripeţii pentru a-şi recupera maşina.

Viitorul prezentat de autor este unul pesimist, în care rasa umană a regresat, în care speciile animale sunt inexistente, în schimb fauna s-a îmbogăţit. Această evoluție în două “specii”, Eloii și Morlocii, are ca și cauză, în viziunea autorului, capitalismul și diferențele sociale care stau la baza acestuia.

 « Inamicul de care mă temeam v-ar putea surprinde. Era întunecimea lumii noi. Weena îmi băgase asta în cap prin ceea ce păreau la început niște remarci de neînțeles despre Cavalerii Întunecați. Acum nu era o problemă foarte grea să ghicesc ce ar putea să însemne venirea Cavalerilor întunecați. Luna era pe ducă ; fiecare noapte avea un interval tot mai lung de beznă. Iar acum am înțeles întrucâtva, în cele din urmă, motivul fricii de întuneric a celor din Lumea de Sus. Mă întrebam ce ticăloșii puteau face morlocii în nopțile fără lună. Eram destul de sigur că a doua ipoteză a mea era complet greșită. Oamenii din Lumea de Sus se poate să se fi fost odată aristocrația favorizată, iar morlocii servitorii lor mecanici ; dar asta se schimbase mult. »

Prin intermediul naratorului, autorului critică societatea actuală (de fapt cea din secolul al nouăsprezecelea) și va incita cititorul să se gândească la ce anume este important pentru omenire.

Mă așteptam la un roman mai detaliat, aș fi vrut să aflu despre un viitor mai puțin îndepărtat. Mi-aș fi dorit să călătoresc alături de naratorul nostru și în trecut, să văd prin ochii lui societatea de atunci. Scriitura este extrem de simplă, sobră, literară, cu fraze scurte și imagini realiste. Imaginați-vă un monolog lung, neîntrerupt de interlocutori, dar care în final nu mi-a transmis nici un sentiment, nici frică, nici teamă, nici bucurie, doar o succesiune de cadre reci, detașate și multe întrebări rămase fără răspuns.

Să fie acesta un viitor posibil? Aceasta să fie evoluția rasei umane? Mi s-ar părea trist să fie așa… numai timpul ne va spune dacă Wells a avut dreptate.

14 comentarii

    1. Multumesc frumos Anca pentru aprecieri si pentru vizita! Nici eu nu pot sa spun ca sunt un fan SF, dar dupa ce am citit Razboiul lumilor si mi-a placut, mi-am zis ca as mai putea citi si altele de H.G. Wells 🙂 :). Mai am pe lista si Omul invizibil.

      Apreciază

  1. Am citit H.G. Wells cand eram mic si nu am ramas decat cu momentele principale ale actiunii, din cartile lui, trebuie odata sa le reiau ca sa ajung si eu la profunzimile pe care le-a identificat recenzia ta atat de penetranta! 🙂 Filmul nou insa, chiar a iesit fain si acolo au dezvoltat tare bine exact elementele pe care simteai nevoia sa le abordeze si cartea. Defilarea orasului in schimbare, in jurul omului din masina timpului care sta pe loc, e memorabila!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s