Citate care mi-au plăcut #8

Publicat de

Am realizat astăzi, cu stupoare, că suntem în ultima zi a lunii. Undeva în mintea mea, am rămas blocată pe la jumătatea lui septembrie, de parcă mi-aș fi dorit să nu vină toamna. Trebuie să recunosc că m-am simțit răsfățată, am avut parte de o vreme însorită și călduroasă, de unde, probabil, și confuzia mea că mai este până la sfârșitul lunii.

Am răsfoit rapid romanele citite în căutarea pasajelor preferate. Norocul meu este că pe măsură ce citesc, îmi pun semne ca să le găsesc rapid. Dacă îmi place cartea, cu siguranță va avea multe semne, motiv pentru care, aproape întotdeauna, am de unde alege. 

Așa că vă invit să regăsiți mai jos, așa cum v-ați obișnuit deja, pasajele din romanele citite în această lună.

Maestrul și Margareta – Mihail Bulgakov

« După tonul tău s-ar zice că nu recunoști existența umbrelor, nici a răului. Ia fii bun și gândește puțin la următoarea întrebare : ce s-ar fi făcut binele tău, dacă n-ar fi existat răul, și cum ar fi arătat pământul, dacă l-ar fi părăsit umbrele ? Că doar obiectele și oamenii dau naștere umbrelor. Uite, colo e umbra aruncată de spada mea. Copacii și făpturile vii aruncă și ele umbră. Nu ai vrea cumva să jumulești globul pământesc, maturând de pe fața lui toți copacii și tot ce este viu, numai dintr-un capriciu al tău, din dorința de a te desfăta cu lumina nudă ? Ești un nătâng ! »

Maestrul minciunilor – Maureen Johson

« -Crezi că oamenii o să-i mintă pe polițiști?

-Nu, răspunse ea. Nu e vorba de asta. Oamenii nu știu ce-și amintesc. Nu că mint, dar se înșală în privința a ceea ce cred că au văzut. Ființele umane nu sunt deloc capabile să estimeze corect timpul, distanța și durata evenimentelor, mai ales când sunt speriate sau stresate. Iar pe întuneric, e și mai grav. Dar cel mai rău e când martorii încep să vorbească între ei. De cum începi să vorbești cu cineva, povestea din mintea ta se schimbă. Memoria umană e rescrisă exact ca memoria unui calculator. Primești doar fișierul cel mai recent actualizat. Motiv pentru care, dacă vezi vreun accident, trebuie să documentezi imediat experiența, în scris sau altfel, fără să vorbești cu altcineva. Aceea va fi relatarea cea mai clară. S-ar putea să nu fie adevărul pur, dar măcar n-o să te îneci într-un ocean de erori. »

Leurs enfants après eux (Si copiii in urma lor) – Nicolas Mathieu

« L’alcool, à force, devient un organe parmi d’autres, pas moins indispensable. Il est là au-dedans, très profond, intime, utile à la marche des affaires, comme le cœur, un rein, vos intestins. En finir, c’est s’amputer. »

Traducerea mea:

« Alcoolul, devine in timp, un organ ca oricare altul, la fel de indispensabil. Se afla acolo, în interior, foarte profund, intim, util pentru supravietuire, la fel cum ar fi inima, rinichiul sau intestinele. A te opri,  înseamnă, de fapt, a amputa. »

Prințul din negură – Carlos Ruiz Zafon

« Vârsta te face să vezi anumite lucruri. De pildă, acum știu că viața unui om se împarte practic în trei etape. În prima, nici măcar nu ne gândim la bătrânețe, nici că timpul trece, nici că, încă din prima zi, de când ne naștem, ne îndreptăm spre singurul final posibil. Trecută prima tinerețe, începe a două perioadă, când ne dăm seama de fragilitatea propriei vieți, iar ceea ce la început nu este decât o simplă neliniște crește treptat înăuntrul nostru ca o mare de îndoieli și de incertitudini care ne însoțesc tot restul zilelor. În sfârșit, la apusul vieții, se deschide a treia etapă, cea a acceptării realității și, prin urmare, a resemnării și a așteptării. De-a lungul existenței mele am cunoscut multe persoane care au rămas ancorate în unul din aceste stadii și niciodată nu au reușit să-l depășească. E cumplit. »

Codul lui Alexandru – Will Adams

« Chiar și cei mai înfocați admiratori ai lui Alexandru, precum Knox, trebuiau să admită că regele devenise mai crud, mai puțin tolerant și mai puțin simpatic în ultima perioadă a vieții sale. Unul dintre motive era că puterea absolută corupe absolut, altul era că planurile sale de a cuceri lumea fuseseră dejucate de trupele cărora le era dor de patrie și de lipsa unor adversari de valoare; un alt motiv fusese faptul că își pierdea cei mai buni prieteni, care mureau sau erau dezamăgiți de el; iar ultimul motiv avea mai multe aspecte: abuzul de alcool, efortul prea mare și rănile căpătate în bătălii, care i-au slăbit în cele din urmă organismul.»

În loc de încheiere, am să vă dau întâlnire la sfârșitul lunii viitoare pentru alte citate preferate.

7 comentarii

    1. As fi vrut sa citesc mai mult, ca am o lista luunga… dar atat am reusit. Poate o sa fie mai bine in octombrie, cu toate ca nu sunt foarte sigura, e treaba multa la birou si seara am lectii de facut 🙂 :), deci nu ramane prea mult pentru citit sau nu cat as vrea. Multumesc de vizita si comentariu Marius !

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s