Jack Spintecătorul – Crimele din Whitechapel

Publicat de

Cartea m-a atras, în prima fază, datorită copertei, e frumoasă, misterioasă, apoi titlul „Jack Spintecătorul” a constituit elementul care m-a convins să o cumpăr. S-au scris multe despre acest celebru criminal în serie, multe filme l-au avut în centru pe acest personaj. Autoarea ne va spune la sfârșit care sunt „libertatile” pe care și le-a permis față de povestea reală, însă nu acestea sunt importante. Destul cu introducerea, sunt convinsă că vă interesează despre ce este vorba în roman.

În loc să-și ocupe timpul cu ceaiuri, discuții și cumpărături cum fac tinerele de vârsta ei din aristocrația londoneză, Audrey Rose are o pasiune pentru medicina legală. Îi place să disece cadavre sub îndrumarea unchiului ei, Jonathan Wadsworth și spre disperarea tatălui ei, lordul Edmund Wadsworth. 

« Am aruncat o privire jur-împrejurul pivniței, unde alte câteva cadavre zăceau aliniate la perete, cu membrele albe ca niște ramuri acoperite de zăpadă. Aveam să stăm acolo toată noaptea dacă nu mă grăbeam, iar tata, bine-cunoscutul lord Edmund Wadsworth, avea să trimită Scotland Yard-ul dacă nu mă întorceam acasă în curând. Dat fiind rangul lui, probabil că ar fi convocat pentru mine o mică armată.»

Are șaptesprezece ani și se folosește de fiecare scuză posibilă pentru a „evada” din casă și a învăța cât mai multe despre corpul uman. Este independentă, inteligentă și cu o minte deschisă, mult înaintea epocii în care trăiește.

« Fetele de la petreceri nu-mi înțelegeau felul de a gândi, acesta fiind și motivul pentru care refuzasem invitațiile în ultimile câteva luni. Urma mila din ochii lor și nu-mi închipuiam cum le-aș fi putut explica modul în care îmi petreceam eu după-amiezile. Unora dintre ele li se părea obscen să-și înmoaie cuțitele de unt în budinca de lămâie. Ce oroare trebuie că aer fi trăit văzându-mi bisturiul dispărând în carnea însângerată. »

Unchiul Jonathan va face autopsiile victimelor criminalului poreclit la vremea respectivă, Măcelarul, mai apoi Jack Spintecătorul, ceea ce o împinge pe Audrey Rose să ancheteze pe cont propriu crimele în căutarea identității acestuia. Vedeam cu ochii minții subsolul în care Audrey Rose și unchiul Jonathan făceau autopsiile, precum și interiorul azilului de bătrâni pe care îl vizitează și chiar și ținutele fiecărui personaj.

Împreună cu Thomas, student la medicină, vor căuta indicii, vor trage concluzii, vor interoga martori, vor încerca să intre în mintea ucigașului pentru a-l aduce în fața justiției. Thomas este un fîn observator, vede detalii, face conexiuni, îi deschide ochii lui Audrey Rose asupra amănuntelor, un adevărat Sherlock Holmes chipeș și seducător.

« -Trebuie pur și simplu să-ți ascuți puterile de deducție, Wadsworth. Identifică ceea ce este evident și pornește de acolo. Majoritatea oamenilor ignoră ce se află sub propriul nas. Ei cred ce văd, dar, de cele mai multe ori, văd doar ceea ce vor. Iar asta e și motivul pentru care ți-a scăpat dependența tatălui tău așa de multă vreme. »

Aș zice că relația dintre ei este precum pisica cu șoarecele. Intențiile lui Thomas sunt însă vizibile, cele a lui Audrey Rose sunt adolescentine și neasumate cel puțin la început. Dialogurile dintre ei sunt haioase, se tachinează reciproc. Mi-a plăcut să-i urmăresc și să-i descopăr, am râs singură în timpul lecturii.

« Fusesem de acord să-l întâlnesc acolo pentru a revedea detaliile cazului. Acum, Thomas proceda în felul său enervant, ghicindu-mi, inevitabil, planurile secrete, iar eu eram obligată să-l ucid. Și cu atâția martori în jur ! Ce păcat ! »

Autoarea ne prezintă pe lângă ancheta propriu zisă și poziția femeii în societatea londoneză de la sfârșitul secolului al nousprezecelea, nu întâmplător o alege pe Audrey Rose ca și personaj principal. Pe parcursul romanului vom vedea dificultățile cu care se confruntă aceasta, privirea și judecățile la care este supusă din cauza pasiunii ei, considerată a fi dedicată bărbaților.

Identitatea criminalului este previzibilă cu toată încercarea autoarei de a mă induce în eroare și de a mă face să am dubii cu privire la cine este el de fapt. Am ghicit destul de repede. Mi-a plăcut ancheta celordoi protagoniști, momentele de intimitate, de teamă și de relaxare.

Lectura este plăcută, ușoară, cu o scriitură cursivă și coerentă. Descrierile sunt realiste, detaliate, antrenante. Romanul face parte dintr-o serie, dar este de sine stătător, la sfârşit criminalul este demascat, autoarea lasă loc continuării aventurii. Nu-l consider romanul anului, cu toate acestea aș vrea să văd cum evoluează relaţia celor doi protagonişti.

13 comentarii

  1. Mi-ar plăcea să citesc. Nu cu mult timp înainte, mi-am făcut un itinerar și am fost pe urmele lui Jack Spintecătorul, la adresele la care s-au petrecut acele orori. Dacă unele locații au dispărut, altele există încă și sunt chiar în starea în care erau și pe vremea lui. Zona are însă ceva ciudat…. sau e doar imaginația mea înspăimântată. De citit, nu am citit decât un jurnal care se presupunea a fi al unuia dintre suspecți, manuscris păstrat la Somerset House, dar am văzut câteva documentare.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Romanul se citeste usor, te introduce fara pregatire in epoca lui Jack Spintecatorul. Cred ca ti-ar placea :). Eu am vizitat Londra acum multi ani si atunci nu am avut curiozitatea sa merg pe urmele lui, dar acum as fi curioasa. Multumesc pentru vizita si comentariu !

      Apreciat de 1 persoană

    1. Bună, am citit și eu acest prim volum. Mi.a plăcut enorm, însă nu pot găsi volumul 2 pe nicăieri ( ma refer aici la volumul tradus în romana, eu găsesc doar varianta în engleza). Ma poți ajuta și pe mine.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s