Milioanele lui Brewster

Publicat de

Este una dintre acele cărți care m-a atras pur și simplu, fără un motiv clar definit. Am citit descrierea romanului și mi-am amintit de un film cu același nume pe care l-am văzut mai demult. Nu îmi aduceam aminte toate detaliile filmului, însă mi s-a părut interesant subiectul, care sună cam aşa:

Ce ar fi dacă peste noapte vi s-ar spune că ați moștenit un milion de dolari? Sunt sigură ca nu ati refuza… Așa s-a trezit şi Monty Brewster de ziua lui. Avocații bunicului său i-au comunicat că acesta i-a lăsat moștenire averea. Normal că s-a bucurat, el care până atunci își trăia viața cum putea, avea o slujbă, își construia o carieră şi se distra cu prietenii.

« Cel mai popular dintre ei era tânărul Monty Brewster. Era înalt, bine făcut, bine bărbierit. Oamenii spuneau despre el că “arată îngrijit”. Femeile mai în vârstă îi acordau atenție pentru că tatăl și mama lui fuseseră eroii unei escapade romantice – principalul subiect de bârfă în anii 1870 – care nu fusese niciodată uitată. Femeile de lume erau cu ochii pe el fiindcă era singurul nepot al lui Edwin Peter Brewster, multimilionar. Monty era sigur că-l va moșteni – dacă nu cumva bătrânul distrat avea să facă un act caritabil. »

Dar ce-ar fi dacă peste două zile de la această veste ați fi informați că un unchi îndepărtat v-a lăsat moștenire alte șapte milioane de dolari? Sună prea frumos ca să fie adevărat… Bineînțeles că trebuie să mai fie ceva, altfel totul ar fi prea simplu. Unchiul îl ura pe bunicul Brewster, Monty avea să primească moștenirea dacă şi numai dacă reuşea să cheltuie toți banii primiți de la bunic într-un an de zile.

« De sub acea poruncă imperativă a lui James Sedgwick răzbătea foarte clar motivul care îl făcuse să recurgă la acea cerință. În la fel de multe cuvinte declara că moștenitorul lui nu trebuia să primească averea dacă deținea fie și numai un cent, sub orice formă, de la omul pe care îl urâse : Edwin Peter Brewster. »

Pare ușor, dar nu este pentru că trebuie să respecte niște reguli stricte. În primul rând să nu spună nimăniu de această înțelegere. În al doilea rând nu poate cumpăra bunuri care să-i rămână, nu poate dona banii decât sume rezonabile, nu poate cheltui pe ceva mai mult decât face și așa mai departe. Și deja lucrurile se complică. Mai mult decât atât, fiecare cheltuiala va fi urmărită de către executorul testamentar al unchiului.

« În restul zilei Brewster a rătăcit ca într-un vis. Era preocupat și încurcat, iar câțiva dintre vechii lui cunoscuți, care au primit drept răspuns la salut un semn discret din cap, au tras cu dezgust concluzia că averea avea să-l schimbe. Mintea lui îi era plină de statistici, calcule și cifre prinse în vârtejuri amețitoare, iar la un moment dat a fost cât pe ce să fie călcat de un tramvai. »

Înainte de moștenire, prietenii veneau la Monty pentru sfaturi de afaceri, se consultau cu el, fiind o persoană inteligentă și cu spirit comercial. Acum, când începe să cheltuie, prietenii nu mai înțeleg nimic și, cu toate că îi acceptă toate extravaganțele, toate cinele fastuase, croaziera organizată, încep să-și pună întrebări. Vor să-l „ajute” și să limiteze pierderile, toate bineînțeles spre disperarea lui Monty.

« Nu îl surprindea să vadă că e căutat de prieteni foarte vechi care protestau viguros împotriva drumului pe care pornise. Nu îl surprindea nici să afle că prezența lui nu mai asigura succesul unei afaceri, așa cum se întâmpla pe vremuri. Nu mai era întâmpinat la fel de cordial ca înainte și se întreba, destul de mohorât, câți dintre prietenii săi aveau să-i rămână alături până la sfârșit. »

Protagonistul nostru trece prin tot felul de situații haioase în aventura aceasta a cheltuirii milionului. Iată câteva exemple: când ajung în Europa, Monty joacă o sumă rezonabilă la cazino, sperând să mai scape de bani, dar norocul este de partea lui, și, în loc să piardă, câștigă; hotăreşte să prelungească croaziera şi prietenii lui se unesc pentru a-l împiedica să mai cheltuie închizându-l în cabină şi multe astfel de evenimente.

« La început, juca fără să urmeze nicio metodă, îngrămădindu-și banii pe numerele care păreau cu șansa cea mai mică de câștig, dar pur și simplu nu putea să piardă. Apoi încercă să aplice niște metode de care auzise, dar acestea se dovediră câștigatoare. În cele din urmă, disperat, începu să pună banii pe aceiași culoare, cu speranța că va pierde într-un sfârșit, dar soarta era împotriva lui. Mizând toate câștigurile pe roșu, mingea continua să cadă în găurile roșii, până când crupierul anunță că nu mai sunt bani în casă. »

Pe tot parcursul anului, Monty va trece prin diferite stări, în contradicție cu cele așteptate de cei care-l înconjoară: când pierde bani este fericit, când câștigă este nemulțumit. Trebuie să recunoaștem că este cel puțin ciudat, privit din afară şi fără informaţii complete.

« Nu își dăduse seama cât de mult avea să-l doară. « Aș renunța la toată mascarada asta într-o clipă », se gândea, « și m-aș mulțumi cu ce mi-ar rămâne. » Dar știa că o asemenea decizie nu i-ar fi dat șansa să-și repare imaginea. A acceptat încă o dată provocarea, hotărât să câștige. « Apoi », s-a gândit vesel, « o să-i pun la încercare ». »

Nu vă povestesc cum se termină, nici nu cred că vă așteptați la așa ceva. Este o lectură ușoară, plină de umor, o carte despre o situație aparent absurdă, cu soluții ingenioase scrisă la începutul secolului douăzeci. Cu toate că nu este un roman profund, am apreciat învățămintele scoase în evidență de autor, cum ar fi: aparențele înșală, dragostea vine când nu te aștepți, cei care te susțin indiferent de situație nu sunt neapărat cei la care te-ai fi așteptat s-o facă.

Mi-a plăcut cartea, potrivită pentru weekend sau o zi liniștită.

8 comentarii

  1. La cât noroc are personajul cred ca în final mai câștigă încă un milion și se căsătorește cu o miliardară dar totuși…… donează o mare parte orfelinatelor și axilelor de bătrâni doar pentru a mai scăpa de atâția bani.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s