…Să ucizi o pasăre cîntătoare

Publicat de

Acțiunea romanului se petrece în perioada interbelică, în statul Alabama într-un orășel de provincie Maycomb, unde toată lumea se cunoaște cu toată lumea. Autoarea Harper Lee plasează în centrul povestirii o fetiță de 6 ani, Jean Louise Finch (poreclită și Scout), care ne va introduce în atmosferă și prin ochii căreia vom vedea tot ce se va întâmpla.

Facem cunostiință de la început cu familia lui Scout, tatăl Atticus – avocat; Jeremy (zis și Jem) – fratele și Calpurnia – o doamnă de culoare care i-a crescut de la moartea mamei lor. Nimic nu pare că poate perturba liniștea acestui orășel, unde fiecare știe ce are de făcut, fiecare are obiceiurile lui.

Vacanța de vară este un moment așteptat de copii, Scout, Jem și prietenul lor Dill, nu încetează să ne amuze cu năzbâtiile pe care le fac.  In centrul lor se află  încercarea de a-l scoate pe Arthur Radley din casă, un vecin despre care umblă zvonuri, care mai de care mai năstrușnice. Arthur Radley este foarte prezent în carte, prezent prin absență.

Atmosfera se schimbă, când Atticus acceptă să-l apere pe Tom Robinson, un bărbat de culoare care se presupune că ar fi violat-o pe Mayella Ewell.

Scout se lovește de rasism atât la școală cât și în familie. La masa de Crăciun, rudele consideră că Atticus îi face de rușine apărând o persoană de culoare. Atticus apare ca un stâlp moral al orășelului, mai ales că numirea sa în apărare nu este deloc întâmplătoare, este un personaj înțelept, lipsit de prejudecăți, înaintea vremii în care trăiește. Își educă copii în același mod deschis.

În roman se vorbește mult despre valori, despre toleranță, despre cum să acceptăm diferența și despre cum dăm copiilor lecții de viață. Aflăm ce este curajul și recunostiința oamenilor care nu au nimic.

“Bine zicea Atticus: nu-l poți înțelege pe altul dacă nu-ți pui papucii lui și nu umbli cu ei.”

Pe tot parcursul romanului, m-am întrebat de ce autoarea a ales acest titlu, abia la sfârșit am realizat și tot atunci, cu schimbarea de perspectivă, am înțeles cât de mult înșală aparențele și cât este de ușor ne este, să judecăm după ele.

În curând si continuarea romanului –  „Du-te si pune un străjer”!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s