Hanul Jamaica

Publicat de

Roman gotic, scris de Daphné du Maurier, are în centrul său un han învăluit în mister. Personajul principal este Mary Yellan, o tânără de 23 de ani, rămasă orfană, care se mută la mătușa sa Patience care locuiește la Hanul Jamaica.

Hanul se află la o răscruce de drumuri. Aflăm că trăsurile nu se mai opresc la han, locuitorilor le este teamă de Joss, soțul mătușii, despre care se zice că ar fi un om violent, cu conștiința încărcată. Nimic nu este clar, faptele sunt povestite parcă cu jumătăți de măsură pentru a întreține misterul și suspansul.

Este o carte plină de contraste și personaje antagonice: lumina și întunericul, Hanul Jamaica și casa pastorului, Joss unchiul și Jem fratele său mezin, Mary și mătușa Patience. Lupta dintre bine și rău este permanentă, aparențele înșală, iar personajele ce par a fi de partea lui Mary își dezvăluie încet adevărata față. Pastorul Francis Davey apare în momente critice și îi oferă sprijin și îndrumare lui Mary.

Mary descoperă încet secretul violent al unchiului Joss și încearcă să-și salveze mătușa din mâinile acestuia. Face compromisuri cu ea însăși, trece prin multe experiențe, unele violente, altele care-i redau încrederea în oameni.

Pe parcurs se îndrăgostește fără să vrea de Jem, pentru care nutrește sentimente contradictorii : aversiune pentru ocupația lui (Jem este hoț de cai) și atracție pentru el.

Romanul este în echilibru până la sfârșit, binele și răul se luptă și nu aflăm decât la sfârșit cine câștigă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s