Mic dejun la Tiffany

Publicat de

Este o carte pe care am citit-o în două zile, care te face să îți dorești să explorezi personajul principal, Holly Golightly. Holly este o tânără, aș zice complicată,  cu  experiență de viață, ea trece de la o tânără umilă, căsătorită la 14 ani la o artistă cu vicii cu o viață dezordonată.

Numele îl căpăta după căsătorie, nume care o și definește în noua ei viață (sau cel puțin așa interpretez eu); „Golightly” în traducere mot-à-mot „mergi ușor”, așa pare că merge Holly prin viață.

O descoperim pe Holly prin ochii unui vecin care ne povestete despre ea. Vecinul, îndrăgostit de Holly,  o descoperă în diverse ipostaze experimentate de el, dar și din poveștile celor cu care interacționează; soțul ei, barmanul Joe, colega de apartament Mag, așa zișii logodnici, etc.

Personajul este, îmi vine să spun, fracționat, nimeni nu pare să o cunoască cu adevărat, fiecare vede o parte din ceea ce este Holly. Sentimentul pe care mi l-a lăsat, a fost că Holly se arată în funcție de nevoile fiecăruia, căutându-se pe ea însăși.

Pe parcursul cărții ne dăm seamă că viață pe care o duce Holly o îndreaptă către pierzanie, ea nepărând să realizeze acest lucru, totul culminând cu moartea fratelui și  inculparea pentru trafic de droguri.

Romanul reușește să ne introducă în New York-ul anilor 1940, cu eleganță, pe neașteptate.

Sfârșitul este… un sfârșit, mai mult nu pot să spun.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s