Mic dejun la Tiffany

Posted by

Este o carte pe care am citit-o în două zile, care te face să îți dorești să explorezi personajul principal, Holly Golightly. Holly este o tânără, aș zice complicată,  cu  experiență de viață, ea trece de la o tânără umilă, căsătorită la 14 ani la o artistă cu vicii cu o viață dezordonată.

Numele îl căpăta după căsătorie, nume care o și definește în noua ei viață (sau cel puțin așa interpretez eu); „Golightly” în traducere mot-à-mot „mergi ușor”, așa pare că merge Holly prin viață.

O descoperim pe Holly prin ochii unui vecin care ne povestete despre ea. Vecinul, îndrăgostit de Holly,  o descoperă în diverse ipostaze experimentate de el, dar și din poveștile celor cu care interacționează; soțul ei, barmanul Joe, colega de apartament Mag, așa zișii logodnici, etc.

Personajul este, îmi vine să spun, fracționat, nimeni nu pare să o cunoască cu adevărat, fiecare vede o parte din ceea ce este Holly. Sentimentul pe care mi l-a lăsat, a fost că Holly se arată în funcție de nevoile fiecăruia, căutându-se pe ea însăși.

Pe parcursul cărții ne dăm seamă că viață pe care o duce Holly o îndreaptă către pierzanie, ea nepărând să realizeze acest lucru, totul culminând cu moartea fratelui și  inculparea pentru trafic de droguri.

Romanul reușește să ne introducă în New York-ul anilor 1940, cu eleganță, pe neașteptate.

Sfârșitul este… un sfârșit, mai mult nu pot să spun.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s