Legături fatale

Publicat de

Thriller sau poveste de dragoste? Am oscilat între cele două în a categorisi ultimul roman scris de Alina Cosma. Am concluzionat că este o combinație echilibrată. Recunosc că a patra copertă m-a intrigat, această sună așa: „In prezent, Diana, o tânără masterandă în IT, și Marius, polițist sub acoperire care și-a dedicat întreaga viață pentru a-și răzbuna eroul, bunicul ucis cu sânge rece, se întâlnesc și încearcă să rezolve misterele familiilor lor. Însă un criminal în serie îi vânează din umbră.”

Diana este o tânără absolventă de facultate care se trezește înscrisă la master împotriva voinței ei de către bunicul ei, Avram Rădulescu. Acesta din urmă conduce un imperiu imobiliar în Cluj și este o persoană extrem de influentă… dacă ar fi numai atât… Povestea de familie a Dianei este una complicată, mama ei a murit într-un incendiu în mașina pe care o conducea după ce a scos-o pe Diana; fratele Dianei a murit la o vârstă fragedă într-un alt accident de mașină, bunica ei a murit în condiții… să le zicem, misterioase.

După ce protagonista noastră află că a fost înscrisă la master, mai ia la cunoștință și că trebuie să lucreze la firma unde lucrează bunicul ei. Avram Rădulescu nu este o persoană care să accepte refuzul, deci Diana este obligată să-și îndeplinească sarcinile și să respecte regulile, cu toate că nu înțelege deloc de ce ar trebui să facă acest lucru. Mai mult decât atât, la firmă lucrează și unchiul Dianei, Liviu, un personaj de-a dreptul terifiant și acesta având un obiectiv ascuns în ceea ce o privește. Avem indicii că în trecut s-a întâmplat ceva între cei doi.

« Încercă să-i caute acele asemănări comune cu ale lui Avram sau Liviu. Sprâncenele erau arcuite frumos, nimic în comun cu sprâncenele masculine ale celor doi. Fata se pensa, ce asemănare ar fi putut găsi ? Chiar și fruntea părea mai puțin înaltă decât cea a rudelor ei în viață. Diana avea păr castaniu, căzut în bucle natural până pe umeri, ceilalți doi erau cărunți. Își aminti de ochii ei adânci, căprui, diferiți de ochii albaștrii ai celorlalți doi. Nasul destul de mic și buzele frumos conturate erau și acelea moștenite din altă ramură a familiei. »

Aici, îl cunoaște pe Marius Dragomir, juristul companiei, care o ajută în momentul semnării contractului de muncă. Acesta este un bărbat misterios, care de la început pare că ascunde ceva. Cu cât înaintăm în lectură cu atât descoperim cât de conectați sunt, de fapt, cei doi.

« Diana îi privi chipul concentrat. Era un bărbat cu trăsături frumoase. Îi admiră părul șaten-deschis, cu nuanță de blond în lumina puternică, sprâncenele arcuite perfect, de nuanța părului, irisurile lui de culoarea indigoului ce au fascinat-o din prima clipă în care l-a văzut. »

Diana și Marius vor continua împreună ancheta începută în urmă cu câțiva ani, în care încerca să descopere probe cu care să-l poată incrimina pe ucigașul bunicului său. Ceea ce vor descoperi, întrece orice imaginație. Marius este polițist, infiltrat în compania lui Avram Rădulescu. Ambițios, hotărât, nu se lasă distras de la obiectivul său, până când descoperă femeia din spatele Dianei.

Acțiunea se concentrează în jurul a câtorva protagoniști principali: Diana și Marius, bineînțeles, Avram și Liviu la polul negativ, restul personajelor secundare sunt nesemnificative și nedezvoltate. Diana este la început naivă, credulă, nepregătită pentru ceea ce va urma, însă pe măsură ce evenimentele se desfășoară și lucruri oribile se întâmplă, ea se maturizează devenind la sfârșitul romanului o femeie puternică și împlinită.

Marius, pe de altă parte, este un personaj matur, conturat de la început, de-a lungul acțiunii însă, își va permite să se implice și emoțional în relația cu Diana. Pe Avram și pe Liviu îi percepem la început că o amentitare surdă fără să știm exact care sunt detalile, pe măsură ce vălul se ridică descoperim doi psihopați, avizi de putere, de bani și de sânge, două personaje eminamente negative.

« În acea noapte intră în dormitorul ei. Se așeză pe marginea patului o vreme și o privi. Era o femeie de o frumusețe naturală și dormea îngerește. Oare va reuși să o apere de Liviu și de Avram ? »

Scenele de violență, de tortură, de răpire sunt… îmi vine să zic, atenuate de scenele fierbinți de dragoste. Descrierile făcute de povestitorul atotștiutor sunt realiste și verosimile. Acțiunea este antrenantă, fără repaus, cititorul este prins în vâltoarea evenimentelor și „fortat” să dea paginile pentru a afla deznodământul. Vor reuși oare cei doi să dezlege misterele trecutului? Dragostea lor va fi oare suficient de puternică pentru a trece peste diferențele evidente dintre ei? La toate aceste întrebări și la multe altele pe care le veți avea în timpul lecturii, veți primi răspunsuri numai dacă citiți cartea.

Scriitura este ușoară, cursivă, cartea se citește repede, frazele sunt scurte, dialogurile sunt numeroase ceea ce conferă un ritm alert. Autoarea a împletit multe ingrediente în acest roman: dragoste, răzbunare, suspans, mister, anchetă.

Îi mulțumesc autoarei Alina Cosma și Editurii Petale Scrise pentru exemplarul oferit pentru recenzie. Romanul se poate achiziționa aici.

12 comentarii

Lasă un comentariu