Am să încep această recenzie cu o confesiune, nu am mai citit cărți din categoria romance de foarte mult timp. Nu aș putea să vă dau un motiv, pur și simplu așa s-a întâmplat. Așa că, atunci când am discutat cu autoarea Alina Cosma despre recenzarea acestei serii, m-am gândit că a venit vremea să citesc și romane din acest gen. Dar destul despre mine și trăirile mele, sunt sigură că vă interesează mai mult cum mi s-a părut acest prim volum intitulat „Fiica regelui” din seria „Ducele de Castle”.
Am deschis cartea și am fost transportată într-o lume medievală, pe vremea reginelor și regilor, a prințeselor și cavalerilor, într-o epocă în care onoarea era importantă, o vreme în care o persoană putea face diferența.
„La începutul secolului al XV-lea Regatul Lycaste era zdruncinat de lupte interne. Asasinarea regelui Ferdinand și înscăunarea fiului acestuia ca rege a dus la accentuarea instabilității politice și administrative.”
Intrigată, am continuat să citesc și am făcut cunoștință cu cele două personaje principale: Miriam și Alexandru. Miriam este o tânără de optesprezece ani pe care Alexandru, comandatul oștirilor regatului o găsește întemnițată. Fata nu vrea să vorbească cu nimeni, pare sălbatică. Încet, încet, Alexandru găsește o modalitate de a comunica cu ea. Află despre trecutul ei, pune cap la cap informații și află un secret pe care dezvăluindu-l îi pune pe amândoi în pericol.
Știu că v-ar interesa să vă spun care este taina descoperită de Alexandru, dar n-am s-o fac. O să vă spun însă, că cei doi vor fugi din regatul Lycastle, urmăriți fiind de oamenii regelui care îi vrea morți. Pe drum învață să aibă încredere unul într-altul și se descoperă reciproc. Miriam este o fată care a trăit departe de problemele lumii, cumva izolată, alături de părinții ei adoptivi. Despre tatăl ei aflăm că era medic și că ea îl însoțea câteodată la pacienți, ceea ce îi va ajuta pe cei doi fugari de-a lungul călătoriei. Neștiutoare și naivă, Miriam va începe să experimenteze diferite sentimente pe care nu le simțise până atunci. Cu toate acestea, va evolua până la final într-o femeie care știe ce vrea și ce are de făcut pentru a îmbunăți viața oamenilor din regat.
„-Miriam, ești un copil naiv! Habar nu ai pe ce lume trăiești!
-Ba da!
-Ba da, pe naiba! Eu nu spun că ești proastă! Dar nu știi cum e lumea asta!
-Ba da, știu! Lumea asta mi-a omorât părinții și mă vrea și pe mine moartă!
-Sunt multe alte rele care ți se pot întâmpla, mai grave decât moartea! Doresc să te ajut!”
Alexandru este experimentat, s-a lovit în viața lui de multe lucruri neplăcute, s-a luptat pentru victoria regatului, a suferit. Ascunde și el un secret despre care vom afla după ce ajung în regatul vecin. Își ascunde sentimentele față de Miriam, cu toate că toți ceilalți le văd. Să fie oare vorba doar despre o iubire interzisă între cei doi? Par că vin din lumi diferite… dar de fiecare dată aparențele înșală, de ce n-ar fi și aici la fel?
Miriam și Alexandru atât de diferiți și totuși atât de asemănători, atât de pasionați, atât de rebeli, atât de însetați de a face ceea ce este corect și drept. Vor reuși să depășească ei toate obstacolele care-i despart? Vor reuși să-și accepte fiecare dintre ei secretele? Poate că dacă ar înceta să se lupte între ei lucrurile ar fi mult mai simple… dar niciodată nu este simplu cu prima dragoste adevărată.
„Miriam clipi nelămurită.
-Acela știi să îl ascunzi de mine cel mai bine!
-Sufletul?! Adică tu crezi că sunt o prefecută?
-Nu! Doar o enigmă!”
Înafară de cei doi protagoniști principali, Alexandru și Miriam, l-aș mai menționa pe Ramon, majordomul lui Alexandru și singurul care spune lucrurilor pe nume, direct și fără să se ascundă. Un alt personaj interesant ar mai fi Daniel, vărul lui Alexandru, care devine de-a lungul romanului un prieten de încrederea a lui Miriam.
Am citit cartea foarte repede, este plină de dialoguri antrenante, care dau dinamism romanului. Mi-au lipsit pe alocuri descrierile, le-am simțit lipsa câteodată, pe de altă parte autoarea se folosește de detalii din epoca medievală pentru a da realism romanului. Este o poveste de dragoste, cu suspans, cu politică, cu lupte, cu toate ingredientele pentru o lectură plăcută de weekend. În curând voi continua cu lectura celei de-a doua părți, știți că așa fac de obicei, las ceva timp să trecă între lecturi.
Îi mulțumesc Alinei Cosma și Editurii Petale Scrise pentru exemplarul oferit pentru recenzie. Se poate achiziționa aici.
O poveste foarte frumoasa! 🙂 De-abia astept si eu sa-i citesc volumul al doilea. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
E pe lista si la mine volumul doi 😊! Multumesc de vizita Marius
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc pentru recenzie. M-a copleșit nostalgia.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu drag Alina 😊! Te inteleg perfect
ApreciazăApreciază
Din ce am mai citit pe alocuri, acest roman si „Luna de topaz” cred ca mi-ar placea. Foarte frumoasa recenzia! ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Este prima carte pe care o citesc scrisa de autoarea Alina Cosma :). Iti multumesc mult Ana pentru apreciere si pentru vizita !
ApreciazăApreciat de 1 persoană