Jumătate de rege

Publicat de

De-a lungul timpului, am tot citit recenzii și recomandări despre autorul Joe Abercrombie, în ceea ce mă privește este prima mea întâlnire cu el. « Jumătate de rege » este primul volum al trilogiei « Marea Sfărâmată ». Am descoperit cartea la Gaudeamus anul trecut, m-a atras titlul și descrierea. Vă redau numai câteva fraze din descriere : « Înșelatul ajunge inselător. » sau « Trădatul ajunge trădător. » pentru a se termina cu o întrebare : « Uzurpatul va ajunge, la rândul lui, uzurpator?». Sună interesant, nu-i așa ? Așa m-am gândit și eu.Îl urmărim pe Yarvi, fiul mezin al regelui Gettlandului, cu mâna stângă schilodită din naștere, prea firav să fie războinic, destinat să devină preot și înțelept la curtea regală într-un viitor. Nu-și dorește să devină rege, Jilțul Negru, tronul pe care stă regele, îl sperie de-a dreptul. Însă, după moartea tatălui și a fratelui său, se trezește, peste noapte, că trebuie să preia conducerea țării. Imatur și oarecum impulsiv, jură că-i va răzbuna.

«-Părintele Yarvi. Începu să se foiască pe taburet când se gândea la asta. Îmi lipsește înțelepciunea. Ar fi vrut să-i spună că-i lipsea curajul s-o recunoască.

-Înțelepciunea poate fi dobândită, prințul meu.

Își ridica mâna stângă, așa cum era ea, în lumină.

-Și mâinile ? Pe-acelea le poți învăța ?

-Poate ți-o lipsi o mână, dar zeii ți-au dat daruri mai rare. »

Se bazează pe sfaturile date de către mama sa, Laithlin și de către unchiul său Odem, plecând la război împotriva țării vecine, Vansterland, condusă de regele Grom-gil-Gorm despre care se bănuiește că i-ar fi ucis tatăl și fratele.

Ca de fiecare dată, nimic nu este ceea ce pare și Yarvi se transformă din regele de drept al Getterlandului într-un sclav pe o corabie de negustori. După ce atinge cel mai de jos nivel, se va ridica încet cu ajutorul celor care-l înconjoară, o adunătură de personaje diferite, care mai de care mai pitorești.

« Ce ciudat, cum un rege se poate transformă rapid într-un animal. Sau o jumătate de rege poate deveni o jumătate de animal. Poate că și cei pe care-i ridicăm nu ajung prea mult deasupra mocirlei.»

De aici încolo, va parcurge drumul inițiatic prin care se va maturiza și va înțelege adevărata valoare a prieteniei, a dragostei, dar și a prețul răzbunării, al trădării și a suferinței.

« -Dacă viața m-a învățat ceva, aceea e că nu există personaje negative. Doar oameni, încercând să facă ce e mai bine.

-Ce am încercat să fac mai bine s-a transformat într-un dezastru.

-S-ar fi putut transforma în ceva și mai rău. Rulf plescăi din limbă și scuipă. Și ești tânăr. Mai încearcă. Poate te vei descurca mai bine. »

Yarvi este departe de personajul clasic din romanele de aventură : frumos, puternic și cu un ţel precis… el pleacă din start cu un handicap fizic, pe care însă îl compensează cu o minte ascuțită și multe cunoștințe acumulate în timpul pregătirii pentru examenul de preot. La începutul drumului, este fricos, nesigur pe el, nehotărât în ceea ce face, urmând să evolueze mai mult forțat de împrejurări. L-am urmărit în toate etapele dezvoltării sale cu mare interes.

În imaginația mea, am plasat acțiunea în Evul mediu în ţara vikingilor, mi s-a părut potrivită mai ales cu anumite scene de bătălie crude și violențe. Intriga, aparent simplă, cel puțin la început, se complică pe măsură de înaintam în lectură. Romanul are ingrediente fantasy în plan secundar, vom citi despre elfi, zei și zeițe, fără însă ca acestea să fie în centrul povestirii.

Scriitura este ușoară, cursivă, colorată, aș putea spune. Dialogurile sunt savuroase, unele replici sunt chiar profunde, personajele secundare întregesc tabloul. Capitolele sunt scurte și impun un ritm alert, dând imboldul de a continua. Suspansul și răsturnările de situație sunt și ele prezente. Autorul împletește comedia și tragedia într-un mod intelligent, de la umor cinic trece câteodată fără preaviz la scene dure de supraviețuire.  Din momentul în care am început romanul, m-am simțit transportată în lumea lui Yarvi și nu am mai putut ieși până nu am terminat. Motiv pentru care mi-am și comandat următoarele două volume.

16 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s