Cei 100

Publicat de

Am citit această carte în franceză pentru că îmi place mai mult, ține de gust. Să vă zic de la început că am adorat această carte? Și că o să continui seria? Oare vă stric plăcerea de a citi recenzia? Cred că nu, de fapt sper că nu. 

Povestea se petrece într-un viitor îndepărtat, planeta noastră a fost iradiată și părăsită în urmă cu două sute de ani. Oamenii au fost trimiși pe o stație spațială. Aceasta este împărțită în trei: Phoenix, Walden și  Arcadia.    Pe Phoenix erau cei bogați, cei inteligenți, mai « buni » decât ceilalți, privilegiați din mai multe puncte de vedere.   

« Ces Phoeniciens qui prennent les Waldénites pour des illettrés. »

Traducerea mea din franceză:

« Phoenicienii aștia care îi cred pe cei de pe Walden niște analfabeți. »

Cei de pe Walden și Arcadia erau oameni normali fără nimic special, începeau să le lipsească cele necesare vieții. Trebuiau să întreprindă ceva.

« Des rations militaires ne suffisent pas à gommer les effets de la malnutrition qui sévit à bord des deux vaisseaux extérieurs de la Colonie, Walden et Arcadia. »

Traducerea mea din franceză:

« Porțile militare nu reușesc să șteargă efectele malnutriției la bordul celor două nave exterioare ale Coloniei, Walden și Arcadia. »

Vom face cunoștință cu cele patru personaje principale care sunt și cei care povestesc întâmplările: Clarke, Wells, Glass și Bellamy. Sunt adolescenți și provin din medii diferite: Clarke, Wells și Glass vin de pe Phoenix în timp ce Bellamy vine de pe Walden. Primii trei au fost închiși pentru că au comis un delict mai mult sau mai puțin grav. Orice abatere de la reguli atrăgea moartea sau închiderea în « Izolare » de unde nu mai ieșeau decât dacă erau achitați de crima comisă. 

Clarke a fost condamnată pentru trădare, dar « adevărul era mult mai grav ».

« Lorsque la porte coulisse, Clarke sait que l’heure est venue pour elle de mourir.[…] Vous êtes autorisés à m’exécuter, mais pas à me parler? »

Traducerea mea din franceză:

« Când poarta culisează, Clarke știa că îi venise rândul să moară […] Sunteți autorizat să mă executați, dar nu să-mi vorbiți? »

Dar Clarke nu a fost executată. 

Wells a fost trimis în « Izolare » pentru că a încercat să dea foc celui mai prețios lucru de pe nava… toate astea numai pentru o fată. Glass a făcut ceva pentru care într-o lume normală nu ar fi fost condamnată, în timp ce Bellamy, ei bine, n-a făcut absolut nimic. Gărzile vin să ia o sută dintre adolescenții închiși, printre care și eroii noștrii. Dar Clarke, Glass și Wells nu aveau încă 18 ani, deci nu puteau fi achitați. Atunci ce vroiau gărzile de la ei?

  « Nous faisons le ménage dans le centre de rétention aujourd’hui. Cent criminels chanceux ont l’immense honneur de pouvoir écrire une nouvelle page de L’Histoire. » 

Traducerea mea din franceză:

« Azi facem curat în centrul de detenție. 100 de criminali norocoși au marea onoare să rescrie o nouă pagină a istoriei. »

Colonia ii trimite pe cei o sută pe pământ pentru a explora. Nu se știe dacă pământul este iarăși viabil, au trecut 200 de ani de la radiații…

Nu am putut lăsa cartea din mână până la final. Este scrisă sub forma unui jurnal mental, fiecare dintre cele patru personaje dând perspectiva proprie. Capitolele alternează, povestea pare un patchwork compus din gândurile eroilor noștrii.

Romanul acesta mi-a arătat cât de disperați pot fi oameni, cât de nemiloși și cât de departe se poate ajunge dacă  poluăm pentru a obține întotdeauna mai mult fără să ne gândim la consecințe. Scenariul din « Cei 100 » poate fi unul posibil, probabil sau chiar realist dacă continuăm distrugerea planetei. Cine știe ce ne așteaptă în viitor? Există un singur lucru de care nu putem scăpa și acesta este vina…

« Les souvenires sont plus oppressants que n’importe quelles prisons. »

Traducerea mea din franceză:

« Amintirile sunt mai dureroase decât orice închisoare »

6 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s