Tutankhamon… un nume răsunător, ne duce instant cu gândul la Egiptul antic, la comoară, la arheologie. În zilele noastre toată lumea a auzit de el, la începutul secolului trecut însă era doar un faraon necunoscut, fantomatic, considerat aproape un zvon, un mit… care se odihnea sub masca sa de aur într-un mormânt nedescoperit. Doi oameni îl vor smulge uitării și vor rezolva misterul său.
“Afacerea Tutankhamon”, povestită de Christian Jacq, va urmări aproape o jumătate de secol de drame, trădări, gelozii, dificultăți din perioada descoperirii mormântului faraonului.
Stilul scriiturii este cursiv, ca un serial cu multe episoade înlocuite în cazul nostru de capitole, care povestesc evenimente care au devenit istorie cu protagoniști reali sub forma unui roman frumos construit.
Capitolele alterneaza la început între povestea lui Howard Carter, fiu de pictor animalier, sărac, pe care destinul îl va conduce în Egipt și povestea lordului Carnavon, bogat, aventurier și pasionat de descoperiri. Cei doi se vor întâlni pentru a face, probabil, cea mai mare descoperire arheologică a secolului.
„Lordul Carnarvon avea întotdeauna o eleganță naturală, care făcea din el un personaj unic; sub carapacea de aristocrat scorțos, pulsau generozitatea și pasiunea.”
Viețile lui Carter și a lordului Carnarvon vor ajunge să graviteze în jurul acestui faraon necunoscut. Tutankhamon devine chiar obsesie în anumite momente, protagoniștii având cu un obiectiv în minte descoperirea mormântului în Valea Regilor și recunoașterea lor în rândul arheologilor. Carter va sacrifica tot, dragoste, carieră, chiar și sănătatea pentru a-și atinge scopul.
„Egiptul pătrundea în el, îi modela sufletul, îi trezea o nouă sensibilitate. Înainte să deschidă un șantier anume, vru să se îmbibe de toată această frumusețe omniprezentă, care înfrunta timpul și oferea spiritului o hrană neasemuită.”
Valea Regilor, locul în care toți faraonii se odihnesc, este fascinația tuturor arheologilor începutului de secol, toți își doresc să aibe dreptul de a face săpături acolo, toți speră că vor găsi morminte intacte cu comori deosebite. Cei doi vor reuși acolo unde toți ceilalți au eșuat cu o ambiție și determinare ieșite din comun.
„Valea nu vorbește decât despre moarte și veșnicie, în cuvinte atât de puternice, încât îți poate lua sufletul prizonier.”
Romanul este interesant și din perspectiva practicilor și metodologilor arheologice din aceea epocă, intrigilor dintre arheologi, cunoștințelor egiptologilor vremii, superstiților și misterelor ce-i înconjoară.
„Adeseori, îi venea să turbeze: arheologii lucrau prost, iar istoricii își verificau rar sursele, mulțumidu-se să copieze alte scrieri, pentru dobândirea de posturi universitare, împărțite pe criteriul kilogramelor de hârtie și al relațiilor. Competența, curajul, cinstea? Virtuți prostești, care nu duceau decât la mediocritate, pe scara socială.”
Vom avea parte și de puțină istorie din timpul primului război mondial cu accent pe dorința Egiptului de a se elibera de sub influența Angliei, toate bineînțeles din perspectiva lui lordului Carnarvon, implicat și în politică.
„De ce te-am chemat aici? Desigur! Afacerea Tutankhamon… Prea multe conflicte cu administrația, mult prea multe. Aceste probleme îmi displac profund. Un arheolog ar trebui să tacă și să asculte.”
Am urmărit cu multă ușurință povestea celor doi, m-a pasionat atât partea istorică cât și cea a aventurii, cu toate că au fost anumite pasaje pe care le-am simțit ca fiind inutile, mă țineau pe loc sau aceasta a fost senzația mea.
„Carter se gândi la tezaurele de neimaginat pe care trebuie să le fi găzduit valea înainte de trecerea valurilor de jefuitori; Tutankhamon era singurul care scăpase, unic martor al unei epoci pierdute în uitare, în care cele mai fabuloase bogății ale acestei lumi erau oferite lumii de dincolo, pentru a-i deschide porțile și pentru a înfrânge moartea.”
Autorul ne oferă o poveste frumoasă, ușoară, documentată, aproape biografică, desigur romanțată, cu umor, nu vă așteptați la ceva profund. Cu siguranță voi mai citi și implicit voi mai scrie despre cărți scrise de Christan Jacq.