Fahrenheit 451

Publicat de

Titlul romanului m-a intrigat de când am văzut cartea in librărie, autorul însă nu m-a lăsat prea mult să aștept și l-a explicat chiar înainte de a începe: “Fahrenheit 451 – temperatura la care hârtia din care sunt făcute cărțile ia foc și se mistuie…”

Romanul descrie o lume în care manipularea este regină, denunțul este rege, lume construită să împiedice gândirea individuală, în care însă, este valorizată supunerea. Autorul Ray Bradbury prezintă oameni liniștiți, care își duc viața de pe o zi pe altă într-un confort aparent, relaxat și total superficial, fără să-și pună întrebări, care se mulțumesc cu ceea ce li se dă.

Guy Montag, eroul central al romanului, este pompier (nimic nu pare mai banal), însă în această lume întoarsă pe dos, pompierii sunt cei care dau foc, nu cei care sting focul. Pasionat de munca sa, își duce la îndeplinire cu stoicism îndatoririle: distrugerea cărților prin ardere și arestarea deținătorilor. Cărțile sunt inamicele declarate ale fericirii, deci trebuie înlăturate cu orice preț, iar cei care le dețin pedepsiți.

Montag duce o viață absolut normală, sau așa credea el, până să întâlnească o vecină, o tânără de 17 ani Clarisse. Cei din jur o consideră “nebună” probabil pentru că face lucruri considerate anormale în această lume, cum ar fi privitul lunii, culesul florilor sau discuțiile cu rudele. În discuțiile pe care le are cu Montag, aceasta îi pune tot felul de întrebări punându-l pe gânduri.

“Dar, aducându-și parcă aminte de ceva, se întoarse din drum și-l privi cu mirare și curiozitate.

–          Ești fericit? îl întrebă ea.

–          Ce să fiu? exclamă el. (…) Fericit! Auzi ce prostie!”

Montag începe să conștientizeze că duce o viață fără sens, lipsită de contact uman și de repere, o viață condusă de ecranele televizoarelor și de reclamele din metrou, o viață în care totul este prestabilit chiar și ideile. Într-o zi fură o carte pe care în loc să o ardă, o citește, îi place și de aici totul începe să se accelereze. Va fi singur împotriva sistemului? Va reuși să aducă un pic de lumina în atâta întuneric?

Personajele sunt puține și descrise minimalist cu caractere puternice de ambele părți ale baricadei, personaje care vor face alegeri care-l vor influența pe Montag în lupta sa interioară.

Dincolo de acțiunea în sine, romanul este presărat de simboluri, nu o să vă spun decât să fiți atenți la toate lucrurile în care ne putem vedea reflectia…și la cum acestea evolează.

De obicei mi-este greu să găsesc fraza de început, acum mi-a fost greu să găsesc o încheiere care să nu trădeze în nici un fel sfârșitul. Dacă în carte li se interzice oamenilor să gândească, citind cartea veți reflecta cu siguranță asupra lumii în care trăim și a valorilor acesteia.

5 comentarii

  1. Am văzut piesa de teatru „Focul” inspirată de carte și am avut un moment de panică la gândul că lucrurile descrise acolo s-ar putea petrece în realitate. Dar, într-un fel nici nu e nevoie de un gest radical precum arderea cărților pentru a obține o masă de oameni obedienți și superficiali. E suficient să privim ce se întâmplă în mijloacele de transport cu cei care nu-și dezlipesc ochii de pe telefoanele mobile.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu