În noua noastră viață

Publicat de

După ce în ultima perioadă am fost « prinsă » în Evul Mediu alături de cavalerii templieri, am simțit nevoia de a reveni în prezent. Am ales romanul « În noua noastră viață » pentru că m-a atras coperta, degaja o undă de mister care a fost completată și de descrierea cărții, scurtă dar incitantă.

« Laura este o tânără care visează să iubească și să-și trăiască viața. Totul pare destul de simplu, însă nu e deloc așa. Pentru că Laura este… agent secret. Are voie să se îndrăgostească ? Până unde poate să meargă ? Și prin ce trebuie să treacă pentru a-și îndeplini visele ? »

Laura Grigore are treizeci de ani, este mamă, soție, agent secret sub acoperire într-o redacție de știri. Are o misiune clară, importantă, trebuie să afle informații vitale. Se îndrăgostește însă de redactorul șef, Rafael și în numele iubirii și al fericirii proprii, hotareste, mai mult instinctiv, să-și încalce principiile profesionale și să se implice emoțional într-o relație cu acesta.

Relația lor va începe cu un prim sărut « furat » într-o stație de metrou, când Laura va avea curajul să-și recunoască adevăratele sentimente și să-și dea voie să fie fericită. Rafael îi întoarce sentimentele, este la fel de îndrăgostit de ea, dar nu-și permitea să spere știind că este căsătorita și are un copil.

« Mă gândesc la premierele din viața mea. Primul repotraj de la locul unui atentat, prima încălcare a consemnului, prima noapte de dragoste. Prima… chiar prima. N-am cum să fac comparații, dar simt. Pur și simplu așa simt. Nu-mi doresc decât să-l știu aproape. »

Într-o perioadă scurtă, viața celor doi se va schimba. Vor trece prin multe situații împreună : un reportaj la locul unui atentat, prima noapte de dragoste, prima decizie radicală și altele pe care vă las să le descoperiți singuri. Când s-au cunoscut, viața Laurei era guvernată de secrete pe care nu le poate împărtăși cu nimeni, aflându-se sub secretul de serviciu.

« După-amiază mă duc să-l iau pe Matei. Mama mi-a povestit la telefon că este entuziasmat. Și-a îndesat hăinuțele în rucsac dis-de-dimineață. Țopăie de bucurie pentru că va locui într-o casă nouă. Urmează o perioadă de adaptare pentru amândoi. Și eu mă simt nouă. Cât se poate de nehotărâtă, dar nouă. Mi-ar plăcea să fiu doar jurnalistă. Pe de altă parte, am fost un ofițer impecabil. Am fost… »

Cititorul simte conflictul interior al Laurei, trăiește împreună cu ea, se identifică cu anumite aspecte din existența protagonistei. Încet, încet, Laura va reuși să capete încredere, atât în Rafael cât și în propriile puteri, va realiza ce anume își dorește de la viață și de ce anume ar avea nevoie pentru a fi fericită. Fericirea are însă un preț… Va fi ea pregătită să-l plătească ?

« Inima stă să-mi sară din piept. Și nu știu ce să fac. Nu mi-a mai fost de mult așa de frică. Îmi vine să urlu. O senzație de ireal pune stăpânire pe mine și mă tem că-mi voi pierde mințile. Abia reușesc să îngăim numele lui, în șoaptă. Spaima nu vrea să mă lase din gheare. Nu pot decât să-mi imaginez că inima o să-mi explodeze. »

Este un roman scurt, scris la persoana întâi, vom vedea și simți prin ochii Laurei. Vom fi prezenți la fiecare eveniment, vom înțelege fiecare sentiment. Autoarea ne dezvăluie treptat personajele, o undă de mister și suspans plutește din primele pagini, ceea ce intrigă cititorul. Abia după primele câteva zeci de pagini, intriga se clarifică, personajele își arată adevărata substanță.

Mi-a fost greu să încadrez cartea, am ales să o consider un roman de dragoste, pentru că, din punctul meu de vedere, povestea celor doi, a Laurei și a lui Rafael mi se pare cea mai importantă. Stilul de scris este unul jurnalistic, clar, concis, cu propoziții scurte, ritmul este alert. Se citește rapid. Este o lectură perfectă pentru weekend sau pentru o zi de vacanță.

Mulțumesc Editurii Paralela 45 pentru cartea oferită spre recenzie. O puteți achiziționa aici.

10 comentarii

Lasă un comentariu