Book quotes

Un fel de top al citatelor preferate din 2019

Publicat de

Rubrica de citate preferate împlinește luna aceasta un anișor. Motiv pentru care m-am gândit că aș putea să mă uit pe toate citatele postate de-a lungul acestei perioade și să le aleg pe cele care mi-au plăcut cel mai mult… cum ar zice copiii mei citatele „preferate, preferate” :).

Inițial, am încercat să le ordonez într-un top 10, nu am reușit, așa că le-am pus în ordine alfabetică după autor.

Jumătate de lume – Joe Abercrombie

« Ce trebuie să știi despre vâslit este că stai cu spatele la direcția de înaintare. Privind întotdeauna spre trecut, niciodată înspre viitor. Întotdeauna văzand ce ai pierdut, niciodată ce ai de câștigat. »

Cafeneaua micilor miracole – Nicolas Barreau

« În cele din urmă, fiecare viață devine o poveste, iar cea mai scurtă este cea gravată pe piatra de mormânt : începutul și sfârșitul, nașterea și moartea. Timpul dintre ele este povestea propriu-zisă. Poate fi lungă sau scurtă. Uneori durează nouăzeci și trei de ani, alteori doar trei. Citim datele în trecere și ne imaginăm ce destine pot ascunde în spatele lor. »

Maestrul și Margareta – Mihail Bulgakov

« După tonul tău s-ar zice că nu recunoști existența umbrelor, nici a răului. Ia fii bun și gândește puțin la următoarea întrebare : ce s-ar fi făcut binele tău, dacă n-ar fi existat răul, și cum ar fi arătat pământul, dacă l-ar fi părăsit umbrele ? Că doar obiectele și oamenii dau naștere umbrelor. Uite, colo e umbra aruncată de spada mea. Copacii și făpturile vii aruncă și ele umbră. Nu ai vrea cumva să jumulești globul pământesc, maturând de pe fața lui toți copacii și tot ce este viu, numai dintr-un capriciu al tău, din dorința de a te desfăta cu lumina nudă ? Ești un nătâng ! »

 Copiii minții – Orson Scott Card

«- Văzând ceea ce fac, descopăr ce vreau cu adevărat, a spus Ender. Așa procedăm toți, dacă suntem cinstiți cu noi înșine. Avem sentimente, luăm decizii, dar, în ultimă instanță, ne reconsiderăm viața și constatăm cât de mult ne-am ignorat uneori sentimentele, în vreme ce majoritatea deciziilor noastre au fost de fapt raționamente, deoarece noi hotărâsem deja în adâncul sufletului, chiar înainte de a o recunoaște în mod conștient. »

Șase ani – Harlan Coben

« Miss Avery s-a uitat în sus la mine. Știi ce înseamnă speranța, Jake?
-Cred că da, îi răspunsei eu.
-E cel mai crud lucru din lume. Moartea e mai bună. Când ești mort, durerea încetează. Dar speranța te înalță mereu tot mai sus, doar pentru a te trânti de pământ. Speranța îți leagănă sufletul în mâinile ei, iar apoi îl zdrobește cu pumnul. La nesfârșit. Nu încetează niciodată. Asta face speranța. »

Maimuța vine să-și ia craniul – Iuri Dombrovski

« -Vă lăudați, spuse Wojcik liniștit, că o să construiți o viață nouă, dar ce altceva ați mânuit în afară de moarte ? Dar cu moartea, cu moartea doar n-o să construiești viața ! Oare toți sunteți așa de proști că nu ați înțeles nici măcar asta ? Moarte, groază, ură – toate acestea sunt valori care resping, negative. Sunt bune pentru distrugere, nu pentru construcție. Pentru a construi viața, chiar și cea mai modestă, trebuie în primul rând să o iubești, dar voi vă temeți de ea și nimic mai mult.»

Evanghelia după Lucifer – Tom Egeland

« Destinul este ca o infinită pânză de păianjen formată din fire văzute și nevăzute, care, amestecându-se, dau naștere unui șir de întâmplări pe care arareori reușim să le percepem înainte de a ne lovi de iminența lor. »

O avere periculoasă – Ken Follett

« – Dar ce este integritatea ?
-Înseamnă să spui adevărul, să te ții de cuvânt, să-și asumi responsabilitatea pentru greșelile pe care le faci. Reprezintă același lucru în afaceri, ca în viața de zi cu zi. Este vorba de a fi ce pretinzi că ești, de a face ceea ce spui că faci. Și mai ales, un bancher nu poate fi un mincinos. La urma urmei, dacă nevasta lui nu poate avea încredere în el, atunci cine poate ? »

Omul de zăpadă – Jo Nesbø

« Răul nu este un lucru, nu te poate lua în posesie. Din contră, este un vid, o absență a binelui. Singurul lucru de care te poți teme este propria ta ființă. »

Palatul de la Miazănoapte – Carlos Ruiz Zafon

« Nimic nu e mai greu de crezut ca adevărul și, dimpotrivă, nimic nu este mai seducător ca forța minciunii și, cu cât mai gogonată este, cu atât mai bine. Este legea vieții și voi va trebui să găsiți echilibrul corect. »

Prințul din negură – Carlos Ruiz Zafon

« Vârsta te face să vezi anumite lucruri. De pildă, acum știu că viața unui om se împarte practic în trei etape. În prima, nici măcar nu ne gândim la bătrânețe, nici că timpul trece, nici că, încă din prima zi, de când ne naștem, ne îndreptăm spre singurul final posibil. Trecută prima tinerețe, începe a două perioadă, când ne dăm seama de fragilitatea propriei vieți, iar ceea ce la început nu este decât o simplă neliniște crește treptat înăuntrul nostru ca o mare de îndoieli și de incertitudini care ne însoțesc tot restul zilelor. În sfârșit, la apusul vieții, se deschide a treia etapă, cea a acceptării realității și, prin urmare, a resemnării și a așteptării. De-a lungul existenței mele am cunoscut multe persoane care au rămas ancorate în unul din aceste stadii și niciodată nu au reușit să-l depășească. E cumplit. »

Încurajată fiind de feedback-ul vostru de-a lungului anului pentru care vă mulțumesc din suflet, vă anunț că rubrica va continua.

Vă dau întâlnire luna viitoare pentru alte citate, sper, la fel de inspirate!

 

 

 

 

 

8 comentarii

  1. „Vei întâlni mulți îngeri, dar unul singur va avea puterea să te ridice de la pământ. Unii îți vor spune să te ridici singur, alții te vor învăța cum să-ți crești aripi, puțini te vor prinde în brațe și te vor ridica. Îngerul tău știe că dacă te-ai putea ridica singur , nu i-ai mai cere ajutorul. Știe și că nu au cum să- ți crească aripi. Așa că te cuprinde în brațe și te ridică. Nu e ușor, pentru că ei nu ridică doar trupul ci și sufletul. Iar sufletul omului cântărește mult, după faptele sale ” Moise D . Între cer și pământ
    Un citat preferat😊

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu