Citate care mi-au placut #3

Publicat de

Nu-mi vine să cred cât de repede trece timpul, parcă ieri am început să scriu despre cărți și deja au trecut doi ani. Doi ani în care mi-ați fost alături, în care m-ați încurajat, în care mi-ați dat idei. Vă mulțumesc !

De la începutul anului am inaugurat rubrica de citate din cărți. A ajuns la numărul trei, așa că regăsiți mai jos câteva citate unele recente, altele nu, cele care m-au impresionat, care mi-au plăcut, sau din care am avut câte ceva de învățat.

Jumătate de război – Joe Abercrombie

« -Cel înțelept nu luptă în niciun război, însă doar un prost luptă în două războaie odată. »

«-Dacă tu consideri că vorbele tale au vreo valoare, atunci rostește-le cu voce tare, fă-le să răsune în toate colțurile, umple sala cu speranțe și dorințe și fă ca fiecare martor al cuvântării tale să le împrăștie mai departe ! Dacă ți-e rușine de gândurile tale, atunci mai bine păstrează tăcerea. Un zâmbet nu te costă nimic. »

Evanghelia după Lucifer – Tom Egeland

«-A privi stelele este ca și cum ai privi viitorul. Atât de depărtate sunt. Luna se află la o jumătate de secundă distanță, soarele la opt minute distanță, însă unele dintre stele pe care le zărim acolo trimiteau aceiași lumina și în vremurile excomunicării lui Luther, ale răstignirii lui Isus, ale ridicării piramidelor. Când astronomii privesc adâncurile întunecoase ale universului, aproape că pot intui amintirea timpurilor în care Pământul nici nu exista. »

« -Închipuie-ți că aș fi împlinit optzeci de ani, anul viitor, dar nu cred că voi mai apuca să trăiesc până atunci. N-aș vrea să încep să-mi plâng de milă tocmai acum, Bjorn, dar mă gândesc că fiecare zi pe care îmi este dat s-o trăiesc ar putea fi ultima. Așa mi-a fost scris. Dar sunt împăcat cu mine însumi, până la urmă cu o moarte suntem cu toții datori. Viața nu este altceva decât amânarea momentului inevitabil al morții. Nu am de ce să mă tem. »

« Destinul este ca o infinită pânză de păianjen formată din fire văzute și nevăzute, care, amestecându-se, dau naștere unui șir de întâmplări pe care arareori reușim să le percepem înainte de a ne lovi de iminența lor. »

Scrisoare pentru rege – Tonke Dragt

« -Cavalerul Andomar din Ingewel, zise hangiul după ce mica procesiune trecuse și se îndreptase către apus.

-Cavalerul Andomar ? repetă Tiuri cam surprins.

-Fiul lui, zise hangiul. Poartă același nume că tatăl său, cu care seamănă. A pornit acum la drum către Cetatea lui Unauwen. Cred că regele îl va unge cavaler, ca în scurt timp să fie din nou un cavaler Andomar care să guverneze peste Ingewel. Așa că, vezi tu, când un om moare, există mereu altcineva gata să-i ia locul.

-Mereu altcineva gata să-i ia locul, repetă Tiuri gânditor.

-Păi nu-i așa ? zise hangiul. Nu trebuie deci să ne instristăm atât de tare… »

Casandra – Christa Wolf

« Vechea poveste: Nu fărădelegea, ci prezicerea ei îi face pe oameni să pălească, să se înfurie, o știu din propria experiență. Preferăm să-l pedepsim pe cel care numește o faptă, calificând-o, nu pe cel care o săvârșește: în privința asta, ca și în toate celelalte, suntem toți la fel. Că suntem sau nu conștienți de acest lucru – iată singura diferență.»

« Niciodată n-am fost mai vie că acum, în ceasul morții mele. Ce înțeleg prin vie? A fi vie înseamnă să nu te dai în lături de la lucrul cel mai greu, anume să-ți schimbi imaginea pe care o ai despre tine însăți.»

Pe voi ce romane v-au impresionat? Care sunt citatele preferate? Vă dau întâlnire luna viitoare pentru alte citate, sper la fel de interesante, dar nu înainte de a vă ura Sărbători fericite și toate cele bune!

16 comentarii

Lasă un comentariu