Băiatul care dădea cu piciorul în porci – O capodoperă a grotescului

Publicat de

Primul gând pe care l-am avut citind titlul a fost: Adică cum să dea cu piciorul în porci?, Cât de sadic și răutăcios să fii să faci un astfel de lucru? Nu știam în ce lectură mă băgam. Văzusem descrierea, îmi imaginam că trebuie să fie ceva horror, dar nu aveam nici cea mai mică idee cât de groaznic va fi.

Înainte de a începe să vă povestesc despre această carte, o să încerc să vă pregătesc un pic. Este o poveste cu un anti-erou, o poveste care reflectă într-un mod tragic proverbul « După faptă și răsplată ». Robert Caligari este un băiat de treisprezece ani, care a trăit toată viața într-un sat din Kent. Urăște oamenii, urăște lucruile să le zicem normale, iubește ceea ce ceilalți urăsc. Totul este cumva pe dos în această poveste.

« Are treisprezece ani și a trăit toată viață în satul Lenham. Patru mii șapte sute și cinci zile petrecute în același sătuc, iat astăzi, în 13 iunie, o să moară. Nu știe asta. În orice caz, nu încă.

Asta-i chiar o poveste tristă și îngrozitoare. E o poveste de groază nediluată. E povestea unui copil considerat un monstru. Cei care ar trebui să se priceapă la chestiile astea, adulții, au spus după aia că era palid dincolo de orice imaginație. »

Are o soră, Nery, pe care o necăjește de fiecare data când are ocazia, și dacă nu are ocazia, o creează… Vă întrebați cum poate un frate să-și supere sora? Există extrem de multe moduri, însă Robert a găsit unul neobișnuit : folosește pușculița în formă de purcel a lui Nery, pe post de minge de fotbal.

« Politețea e o formă de limbaj și o atitudine care produce profit real pentru un tânăr. Îți dă puteri aproape magice.

În felul ei, are aproape aceeași forță ca și banii.  Poate cumpăra cooperarea oamenilor. Și e drăguț să ai putere asupra oamenilor. Oricine spune că nu-I drăguț bate câmpii. »

Unii membrii ai familiei se distrează pe seama acestui fapt, până într-o zi, când nefericita pușculiță zboară pe geam și lovește pe cineva… un polițist. Da, ați citit bine, un polițist. Și o să mă întrebați ce anume i se întâmplă lui Robert… ei bine, nu i se întâmplă mai nimic.

După acest episod, lucrurile devin din ce în ce mai grotești și mai sadice, culminând cu un accident pe autostradă provocat de Robert, despre care însă nu o să vă povestesc nimic.

« Această măcelărire a unei făpturi inocente i-a confirmat lui Robert cât de îngrozitori pot fi oamenii. Și i-a urât. A hotărât să-și lege soarta de a vidrelor, rechinilor și herminelor, șerpilor veninoși și șobolanilor, gândacilor și păianjenilor. Creaturile pe care oamenii le urau și le doreau distruse aveau să fie iubite de Robert. Însă, deși ura oamenii, a descoperit că există o cale strălucită de a ascunde această ură.

S-a hotărât să fie foarte amabil cu toți cei întâlniți. Și a făcut asta așa de bine că nimeni nu s-a prins de strategie. Era atât de drăguț. »

Cartea are aproximativ o sută douăzeci de pagini, dar pagini scrise sunt jumătate, celelalte fiind pline de sketch-uri care par scene din roman, dar nu sunt chiar așa. Au fost momente când aveam senzația că desenele relatează o poveste un pic diferită, dar la fel de grotească și brutală.

Lucrurile sunt exagerate în mod voit de autor, pentru a trage un semnal de alarmă sau cel puțin așa am interpretat eu. O să vă dau și un exemplu : accidentul despre care nu v-am povestit ajunge să devină știre transmisă la radio. Modul în care această știre este transmisă, ce anume se transmite, totul este exagerat și dus la extrem, așa cum se întâmplă de multe și în viață reală.

« Băiatul care dădea cu piciorul în porci » este o satiră dark (întunecat mi se pare un cuvânt prea blând) despre cum niște acțiuni prostești și rău intenționate pot avea consecințe catastrofale. Ar fi multe de spus, fiecare scenă, fiecare paragraf poate fi interpretat și analizat din mai multe perspective : cea filozofică, cea educațională, cea a aparenţelor care înşală și altele la care poate nu mă gândesc acum. Finalul este de-a dreptul tulburător și macabru, dar vă las să-l descoperiți.

Mulțumesc Editurii Paralela 45 pentru cartea oferită spre recenzie. O puteți achiziționa aici.

7 comentarii

Lasă un comentariu