Invadarea ținutului Tearling

Publicat de

Vă povesteam în articolul precedent că m-am apucat imediat de lectura celui de-al doilea volum din trilogia “Regina ținutului Tearling”. Eram foarte curioasă cum evoluează Kelsea și dacă, Regina Roșie va invada sau nu ținutul Tearling. Cu toate cele șase sute de pagini ale sale, am citit volumul extrem de repede, am ajuns la final cu o umbră de regret, căci ultima parte…….again… nu a fost tradusă încă.

Dacă în primul volum intuiam că, fiecare personaj are o umbră de mister, în cel de-al doilea intuiția a devenit certitudine. Fiecare dintre protagoniști ascunde secrete, fiecare dintre ei are un obiectiv ascuns, fiecare dintre ei este o piesă de puzzle sau un pion pe tabla de șah.  

O regăsim, bineînțeles, pe Kelsea, regina din Tearling, mai matură, mai puțin naivă. Deciziile pe care le ia nu sunt neapărat acceptate de toată lumea, însă poporul din Tearling o iubește și o stimează pentru ceea ce încearcă să facă. Mai mult decât atât, așteaptă de la ea să-i salveze de invadarea iminentă a celor din Mortmesne. Începe să se schimbe atât fizic, cât și psihic.

« Acum simți un profund fior de teamă când se studie în oglindă, amintindu-și ce-i spusese Carlin: „Coruperea începe cu un singur moment de slabiciune”. Kelsea nu mai ținea minte despre ce vorbeau, dar parcă-și amintea cum Carlin se uita la Barty, cu o privire inchizitorială. Uitându-se acum în oglindă, Kelsea își dădu seama că avusese dreptate Carlin. Coruperea nu se manifesta din senin; era un proces treptat, insidios. Kelsea nici nu vedea, nici nu simțea că se petrecea ceva, dar schimbarea se strecurase tiptil. »

Puterile pe care i le conferă safirele se dezvoltă, fără să le poată controla în mod direct, pare că pietrele o controlează pe ea. Este din ce în ce mai conștientă de responsabilitatea pe care o are ca și regină față de supușii ei și caută soluții. Realizează că trecutul îi poate oferi răspunsuri.

« -Nu are nici un rost să rămâi agățată în trecut. Acum viitorul… este totul.

Faptul că Buzduganu îi citise gândurile cu atâta ușurință o irită pe Kelsea. Dar văzu imediat pe figura lui că nu o judeca, că avea doar un adevăr al său, propriu, așa că se relaxă, ridicând din umeri.

-Și totuși, uneori răspunsul pentru viitor se regăsește în trecut, Lazarus. »

Autoarea ne ia prin surprindere când ne trimite în trecut, înainte de faimoasa Trecere. Kelsea începe să aibă viziuni despre Lily, un personaj nou. Cu ajutorul safirelor, trăiește, simte și vede prin ochii lui Lily. Dar cine este Lily ? De ce este ea importantă pentru povestea noastră?

« Cine ești, Lily?

Nimeni nu știa. Lily dispăruse în trecut, odată cu restul omenirii. Dar Kelsea nu se putea mulțumi numai cu atât. Nu-și putea controla safirele care acum făceau tot felul de lucruri lipsite de constanță și enervante. Dar niciodată nu-i arătaseră ceva inutil.»

Lily trăiește într-un viitor nu foarte îndepărtat de al nostru, tehnologizat, controlat, o lume în care ecartul între bogați și săraci este imens, o lume în care cărțile sunt cenzurate și oamenii pedepsiți pentru nesupunere. Lily locuiește în Manhattan și este măritată cu Greg. Greg este bogat și influent. Căsătorindu-se cu el, Lily a ales siguranța în detrimentul fericirii. Viața alături de Greg nu este una ușoară, căci acesta este violent, tiranic, veșnic nemulțumit. O consideră pe Lily proprietatea lui, ceea ce nu este departe de adevăr. Lily nu are cont în bancă, nu lucrează, nu se poate deplasa fără permisiunea soțului, este însoțită mereu de un bodyguard.

« Numai că Lily începuse să înțeleagă acum ceva ce nu se sesizase până atunci : pentru Greg era o proprietate, iar Greg nu era omul care să renunțe la o proprietate, nici măcar dacă nu era în starea adecvată. Lily se întreba dacă lucrurile aveau să se schimbe într-o bună zi, atunci când avea să devină clar că ea nu va avea copii niciodată. »

Kelsea și Lily se aseamănă într-un fel, amândouă trebuie să ia decizii care le vor influența viața și viitorul, amândouă sunt mult mai puternice decât își imaginează. Am urmărit cu mare interes cele două povești ale protagonistelor, una într-o lume medievală și fantastică, alta într-o lume distopica, depărtate în timp și spațiu și totuși atât de legate.

« La scara istoriei, viața lui Lily nu însemna nimic; nu era nici măcar o notă de subsol. Orice i s-ar fi întâmplat, era moartă de mult acum și îngropată, dar Kelsea nu-i putea întoarce spatele. Cu toate acestea, nu știa cum să ajungă la Lily. Le despărțeau trei secole, o prăpastie nesfârșită. Kelsea percepuse mereu timpul ca pe un zid solid, aflat în spatele ei, blocând accesul spre tot ceea ce trecuse deja… dar lumea în care trăia în prezent era mai presus decât cea apusă. »

Dar să ne întoarcem în Tearling… Armata Reginei Roșii intră în Tearling și nu poate fi oprită, este superioară numeric și tehnologic. Kelsea știe că nu poate rezista unui asediu și totuși, toți o susțin, sperând într-un miracol.

Autoarea ne va satisface curiozitatea în acest volum. Vom afla mai multe despre Regina Roșie, inclusiv cine este de fapt, acest secret atât de bine ținut timp de două secole. Identitatea ei este surprinzătoare, nu mă așteptam deloc… Vom intra în intimitatea reginei, în lumea ei magică, vom vedea cum își conduce regatul. Revelațiile nu se vor opri aici, vom privi în sufletul ei și îi vom descoperi paranoia, temerile și spaimele, frica de Creatura Întunecată care, în trecut, a ajutat-o.  Înafară de războiul pe care l-a pornit împotriva ţinutului Tearling, Regina trebuie să rezolve și revolta care a izbucnit în partea de nord a țării, începută de un personaj misterios pe care nu-l poate identifica și nici nu-l poate prinde.

Creatura Întunecată despre care vă povesteam mai sus, își face simțită prezența în acest volum, devine un personaj important. Dacă în prima parte apariţiile sale din foc sunt misterioase, dar rare, acum el pare să dețină cheia înfrângerii Reginei Roșii. Îi percepem puterea, întunecimea și intuim că are un plan, dar atât, în rest rămâne un mister.

Nu vor lipsi nici personajele pe care le-am îndrăgit deja in primul volum cum ar fi Buzduganu, căpitanul strajei reginei, Părintele Tyler, reprezentatul Bisericii la curte sau Pen, bodyguardul reginei. Ne vor surpinde în continuare fiecare în felul lui.

Intriga este cel puțin la fel de pasionantă ca și în prima parte, vom regăsi confruntările între Tearling și Mortmesne, între Regina Kelsea și Regina Roșie, între prezent și trecut. Romanul nu este numai o poveste fantastică, are și un substrat de critică la adresa societății noastre și la o posibilă evoluție a acesteia. M-a făcut să mă gândesc la locul și importanța pe care o are tehnologia în viața noastră, la controlul absolut de dragul securității, la cum pot evolua toate acestea dacă nu suntem atenți.

Cred că nu mai este necesar să vă spun că mi-a plăcut și acest volum. Vă recomand cu mult drag seria !

9 comentarii

Lasă un comentariu