Misterele Londrei – Gentilomii nopţii #1

Publicat de

Am descoperit „Misterele Londrei” total întâmplător, recunosc că m-a atras titlul și cum nu știam nimic despre autor mi s-a părut că ar fi o opțiune bună și le-am cumpărat. Această serie este formată din patru volume, toate cu titluri misterioase: „Gentilomii nopții”, „Fata spânzuratului”, „Marea familie” și „Marchizul Rio-Santo”. Îmi plac romanele istorice care mă întroduc în viața și atmosfera unei lumi trecute, primul volum nu m-a dezamăgit în acest sens.

Acțiunea se petrece la Londra în secolul al nouăsprezecelea, primele capitole ne întroduc în atmosfera acelei perioade, într-un oraș ascuns privirilor necunoscătorilor, cu localuri cu circuit închis, cu rețele de hoți bine puse la punct. Ne sunt prezentate multe personaje care provin din clase sociale foarte diferite: de la înalta aristocrație până la pungași și femei ușoare.

Misterul este prezent de la început și învăluie aproape toate personajele, autorul ne dezvăluie informațiile și detaliile într-un mod „zgârcit” crescând astfel curiozitatea cititorului. Legăturile între protagoniști nu sunt evidente, pare că nu au nici o legătură între ei, pe parcurs însă imaginea de ansamblu se clarifică.

Unul dintre cei mai misterioși protagoniști este Marchizul Rio-Santo. Este frumos, foarte bogat, galant, ambițios, admirat de femei și invidiat de bărbați. Învăluit într-o umbră de mister, are un scop ascuns bine determinat despre care însă nu vom afla foarte multe în acest volum. Intuim că are un secret, ceva este în neregulă cu identitea sa, dar sunt mici indicii care nu fac decât să sporească interesul cititorului.

« Mersul lui Rio-Santo era plin de măreție, dar lipsit de ostentație și avea o grație inimitabilă. Purta un costum sobru în eleganța lui ireproșabilă. Trei distincții imperiale îi străluceau în piept.

Rostirea numelui Rio-Santo stârni un murmur înăbușit printre cei prezenți. Câteva doamne greșiră pașii cadrilului; altele uitară să răspundă unei banale întrebări adresate de partenerul lor. Murmurul se risipi curând, dar emoția rămase. »

La un moment dat, vom afla despre existența unei societăți secrete, care are membrii din diferite categorii sociale: vom regăsi doamne din înalta societate, dar și mici șarlatani și hoți de buzunare. Membrii se identifică cu parola „Gentleman of the night” respectiv „Gentlewoman of the night” pentru doamne (de unde și titlul volumului). Această societate este puternică și are ochi și urechi peste tot, banii sunt în centrul acțiunilor acesteia, dar nu numai…

 « Acolo se aflau instalate birourile casei de comerț Edward and Co.

Ce comerț făcea această casă ? Nimeni n-ar fi putut spune exact, și acest mister le frământa foarte mult pe micile negustorese din Finch Lane, ca și pe marile comerciante din Cornhill. Se vorbea în termeni foarte vagi, fără să știe ceva precis, că Edward and Co. ar fi niște angrosiști de mărfuri străine. Dar ce fel de mărfuri ? »

Această grupare secretă o va recruta pe Susannah, o fată tânără, frumoasă, rămasă orfană după ce tatăl ei a fost spânzurat, care va juca un rol în complotul care se pune la cale, i se vor da misiuni aparent neimportante, dar care au un impact major în reușita conspirației.

« Tyrel scoase din buzunar o pungă mare de bani și-o strecură în mâna fetei.

– Să aștepți – spuse el. Ascultă-mă cu atenție : te cumpăr, nu pentru mine, care sunt un om slab, ci pentru o organizație teribilă și puternica… Te cunosc mai bine decât te cunoști tu însăți și știu ce poti… Să nu sufli o vorba despre întâlnirea noastră. Credință, supunere oarbă, iată îndatoririle tale… Astă-seară, dormi unde vrei… Mâine, la prânz bate la ușa casei de la această adresă (îi dădu un bilet), ușa ți se va deschide, vei intra și vei da porunci, căci această casă va fi a ta… Rămâi cu bine, Susannah ! Ne vom revedea. »

Veți regăsi în acest volum toate ingredientele unui roman istoric de aventură: cu răsturnări de situație, suspans, răpiri, dragoste, comploturi, bani falși, identități multiple și nu în ultimul rând societăți secrete și spionaj. Pe lângă acțiunea în sine, mi-a plăcut foarte mult și modul vizual în care autorul descrie personajele, atmosfera acelei perioade, orașul.

« În ceea ce-l privește pe căpitanul Paddy, personajul nostru era un irlandez deșirat, înalt de un metru optzeci și trei și având șase degete diametru, înveșmântat într-un frac albastru cu nasturi negri, pantaloni bufanți, ciorapi lungi și încălțat cu niște pantofi largi, care nu mai simțiseră de mult peria de lustruit. »

Recunosc că la începutul lecturii, am fost un pic confuză, mi se părea că sunt prea multe personaje, că nu au legătură unele cu altele, că introducerea este prea lungă, pentru ca mai târziu sa fiu prinsă în acțiune și să nu pot lăsa cartea din mână.

Am perceput acest prim volum că fiind marginea unui puzzle, am unele dintre piesele care compun imaginea, dar nu știu încă unde se potrivesc exact. Ultimile rânduri lasă cititorul în suspans și cu o multitudine de întrebări. Probabil că la unele dintre întrebări voi primi răspunsul în cel de-al doilea volum…

18 comentarii

Lasă un comentariu